yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document


1969-1976
година

През сезоните 1969-72 ръководството на мъжкия отбор бе поверено на бившия му капитан Велчо Петров, а след него до 1976 г. на МС Вълчо Йорданов. Продължава утвърждаването на връзките с отбора на "Дукла" - Бърно (Чехословакия). Първомайските турнири продължават да радват приятелите на баскетбола със съдържателни и красиви игри. През тези години мъжкият ни отбор с успех се състезава в "А" РБГ и с него започват да се съобразяват почти всички столични и силни провинциални отбори.


Представителен отбор на Ямбол сезон 1969-70, с който влизаме в единната "А" РБГ
Прави: Велчо Петров (треньор), Димитър Георгиев, Пламен Панчев, Атанас Петков, Вълчо Йорданов, Иван Ангелов, Димо Димов, Росен Събев.
Клекнали: Иван Колев, Михаил Йорданов, Продан Бояджиев, Симеон Варчев, Стефан Борилков

През този период в него с успех участват: Димитър Георгиев, Вълчо Йорданов, Иван Ангелов, Росен Събев, Иван Хаджиатанасов, Атанас Петков, Симеон Варчев, Богдан Цветков, Пламен Панчев, Димо Димов, Димо Дросев, Михаил Йорданов, Марчо Марков, Христо Стоянов, Иван Главов. В отбора са привлечени и отличните баскетболисти Христо Чавдаров, Владимир Владимиров (Бебо), Валери Марков, Красимир Овчаров, Георги Динев и Георги Димов (Геша).
През тези години успешно отстоява правото си като член на Южната "Б" РБГ и представителния женски отбор на дружеството ни. Заслуга за това имат треньорите Велчо Петров, а след него и Васил Арапов. По това време в отбора са включени състезателките: Росица Пишманова, Дочка Анева, Златка Христова, Веска Златева, Калудка Димитрова, Лиляна Даскалова, Мария Борисова, Мария Султанова, Мария Дрянова, Петя Папазова и Веска Лазарова. Тези момичета, състезавайки се от името на КК "Ягода", завоюваха значителен успех и при участието си на финалите на Републиканската работническа спартакиада, заемайки призовото пето място.
Най-доброто представяне на ямболския мъжки отбор през тези години е класирането му на шестото място при участието му на турнирите ни за купата на НРБ през 1970 и 1973 година. Този период е свързан и с името на състезателя и треньора Вълчо Йорданов. Той не се подаде на съблазнителните предложения направени му от най-силните столични отбори, а остана в родния си град да се състезава, а по-късно и да бъде треньор на мъжкия отбор и после на подрастващите баскетболисти. На турнира за купата на НРБ 1973 година Вълчо Йорданов стана най-добрия реализатор.

Капитанът на "Н . Лъсков" МС Вълчо Йроданов

Добрата материална база и създадената атмосфера за развитието на този спорт благодарение и на обществените спортни организации, прекрасното отношение на ямболската общественост, нейната всестранна подкрепа дадоха основание българската федерация по баскетбол да възложи на нашия град организирането и провеждането на големи международни спортни прояви. Спортната зала "Диана" се превърна в арена на горещи баскетболни битки. Това от своя страна даде възможност на ямболските приятели на красивата баскетболна игра да наблюдават изявите и майсторството на най-големите имена на световния и европейски баскетбол. В гостоприемството и компетентността на ямболци се убедиха участниците в отборите на: СССР, Полша, Чехословакия, Румъния, Унгария, Германия, Югославия, Франция, САЩ, Куба, Северна Корея, Кувейт и много други.

Представителен отбор на Ямбол сезон 1973-74, с който играем в "А" РБГ
Вълчо Йорданов (играещ треньор), Димитър Георгиев, Марчо Марков, Димо Димов, Христо Чавдаров, Симеон Варчев, Иван Ангелов, Димо Дросев, Иван Хаджиатанасов

 
1976-1980 година

Успехите на мъжкия ни баскетбол през този период са свързани с името на Симеон Варчев - състезател от представителния отбор и работещ с подрастващите в ДФС "Н.Лъсков". Плод на амбициозната му, последователната и висококвалифицирана работа бяха завоюваните за първи път за града ни шампионски титли при момчетата през 1972 и 1973 година и при юношите старша възраст 1976 година.
След отпадането на мъжкия представителен състав от "А" РБГ през 1976 година бе създаден отбор комплектуван от състезатели играли до момента при мъжете и най-талантливите юноши завоювали шампионската титла: Георги Глушков, Георги Ковачев, Георги Станков, Юри Недялков, Стефан Гатев, а впоследствие и Валентин Стоев, Любомир Керемидчиев, Витко Джигров. Сплавта между младостта и опита и зрелостта на Иван Ангелов, Иван Главов, Красимир Овчаров, Георги Динев, Георги Димов, Марчо Марков, Христо Стоянов и юношата на ЦСКА Емил Цветков с ентусиазма на младото ямболско попълнение, направиха от нашия отбор силен баскетболен колектив. По най-категоричен начин той надигра съперниците си от Южната "Б" РБГ и седем кръга преди края на първенството завоюва първото място, а с това и правото да участвува в квалификационен турнир за влизане в "А" РБГ. Съперници в него му бяха силните състави на "Славия" /София/, "Академик" /Пловдив/, "Хасково" /Хасково/, "Химик" /Видин/ и "Доростол" /Силистра/.
Този период в историята на ямболски мъжки баскетбол е характерен със завоюването на най-високите върхове на мъжката ни гарнитура.

-1977 година - трето място във финала от турнира за Купата на НРБ
-1979 година - трето място и бронзови медали от Държавното първенство "А" група.

През тези години израства и се утвърждава на баскетболния подиум бъдещата звезда на българския баскетбол Георги Глушков.

Капитанът на "Лъсков" Иван Ангелов с купата за III- то място в републиканското първенство.

Все повече имена на ямболски баскетболисти се срещат в различните национални гарнитури. След МС Вълчо Йорданов (1965), Атанас Петков (1970), Марчо Марков (1973) идва ред на Георги Ковачев и Георги Станков. През 1976 година те са включени в юношеския национален отбор и дават своя принос за спечелването на почетното четвърто място на Европейското първенство, състояло се в Испания.
През същата година на турнир "Дружба" проведен в град Талин - Естония, българският юношески отбор завоюва третото място и бронзовите медали. Дял за това отлично представяне имат и двамата възпитаници на ямболската баскетболна школа Георги Глушков и Георги Станков, последният е и капитан на състава. Треньор на бронзовите медалисти е ямболския треньор Симеон Варчев. На Европейското първенство за кадети, състояло се през 1977 година във Франция, Георги Глушков е обявен за най-добър реализатор. Георги Глушков се класира на четвърто място с юношеския национален отбор на Европейското първенство състояло се през 1978 година в Италия.
По-късно сред избраниците в националния юношески отбори място намират - Христо Стоянов, Любомир Керемидчиев, Валентин Стоев, Емил Цветков и Стефан Стойков.
Успоредно с успехите на мъжкия баскетбол в Ямбол, започва възраждането и на женския профил. След добре организирана и планирана работа с момичетата и девойките се стигна и до изявите им в републиканските първенства. През 1976 година момичетата се класират на шесто място във финалния турнир състоял се в Хасково, а девойките младша възраст заемат седмо място на финалния турнир в Трявна.
1978 година носи първия голям успех на това поколение момичета. Отборът ни девойки младша възраст на пл. "Комсомолец" пред ентусиазираната ямболска публика завоюва за първи път в историята на женския баскетбол републиканската шампионска титла и златните отличия.
Порасналият авторитет на ямболския девически баскетбол, даде основание на БФБ да предостави домакинството през 1980 година за финалната фаза на републиканското първенство за девойки старша възраст. Спортната зала "Диана" се превърна в арена на разгорещени спортни битки. Многобройните почитатели на баскетбола в града ни преживяха безброй минути на възторг и драматизъм. След Шампионската титла през 1978 година нашите девойки отново се изкачиха на най--високото стъпало и оправдаха надеждите, както на своята треньорка Цанка Варчева, така и на цялата ямболската спортна общественост. Имената на момичетата, които достойно защитиха спортната чест на град Ямбол и издигнаха авторитета на ямболския женски баскетбол са: Мариана Иванова - най-добрата реализаторка на турнира, Живка Койчева, Иванка Пенева, Добринка Колева - Чолакова, София Станкова, Виолета Господинова, Стоянка Михайлова, Соня Маркова, Елка Иванова, Николинка Маркова, Светла Стефанова и Катя Димитрова.

 Прави: Бойко Филипов, Красимир Овчаров, Христо Стоянов, Симеон Варчев (треньор), Георги Глушков, Емил Цветков, Иван Ангелов.
Седнали: Юри Недялков, Георги Ковачев, Иван Главов, Георги Станков

Благодарение на постигнатите успехи по цялостното развитие на баскетбола, ЦС на БСФС и БФБ обявиха Ямбол за комплексен център по баскетбол и той бе включен в съвета за високо спортно майсторство, като спорт от група "А". Това беше достойна награда за неуморния труд и всеотдайност на поколения състезатели, треньори и обществени деятели.
В тези години доброто представяне на ямболските баскетболистки и баскетболисти в различните първенства и авторитетни турнири, направиха много от тях известни сред баскетболните среди в цялата страна. Най--изявените им представители Мариана Иванова и Георги Глушков по редица обективни и субективни причини, играха с емблемата на силни столични и провинциални дружества. Независимо от това, ние ямболци имаме правото да се гордеем с отличните им прояви на баскетболния подиум, защото първоначалната обич към играта и първите си крачки към големия спорт те направиха в Ямбол.
Другият още по-ярък представител на ямболската баскетболна школа Георги Глушков, беше обект на внимание на всички грандове от майсторската група. В определени периоди от време той игра с фланелката на ЦСКА /София/, "Балкан" /Ботевград/, "Академик" /Варна/. Благодарение на голямото му трудолюбие, талант и желание за самоусъвършенствуване, той постигна поредица от спортни върхове. През 1984 и 1985 година Глушков беше обявен за най-добрия баскетболист на България. 1984 година му донесе още един голям успех - обявен е за най-добър централен нападател на Балканското първенство. И на много други международни турнири той е удостояван с най-престижни награди и отличия. С много голяма стойност е призът му за най-добър борец под двата коша, присъден му след завършването на Европейското първенство по баскетбол за мъже, състояло се през месец юни същата година в Германия. Тогава най-популярният и авторитетен италиански спортен ежедневник „Гадзета де ла спорт" го включи в символичната петорка на континента, а Модестас Паулаускас, капитан на сборния отбор на СССР, възкликва: "Имаме 4 500 000 баскетболисти дал бог - сред тях и гиганти, но ако имахме това момче на ръце щяхме да го носим!".
С отличните си изяви на баскетболните полета в цяла Европа, той впечатли и отвъдокеанските специалисти и то в родината на столетната игра САЩ. Георги Глушков стана първият български баскетболист сключил професионален договор с чужбина. Нашият град, нашата страна не може да не се гордеят, че Георги Глушков е и първият баскетболист от Източна Европа играл в НБА - САЩ, състезавайки се с емблемата на състава на Финикс Сънс - един от най-популярните в щатите отбор. След завръщането си от Америка, Георги Глушков се състезава в елитните отбори на Италия и Испания.


Георги Глушков:  Най-добър реализатор на отбора за 3-то място в републиканското първенство.
Най-добър баскетболист в България з 1984 и 1985 година.

-5-

Untitled Document
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

Untitled Document