yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document

 

1946 година

Построено е още едно баскетболно игрище. Използувано е свободното пространство зад западната врата на футболното игрище "Георги Дражев", намиращо се в градската градина. Организирани от неуморимия Димитър Будаков, освен познатите Иван Тодоров, Васил Кючуков, Виолет Соваджиеб, Васил Костов, Васко Димитров и Веселин от Бургас се присъединяват - Артеник Арабаджан, младеж от София - впоследствие един от най-добрите баскетболни съдии в света, както и младите ямболци Христо Костов, Петър Топалов, впоследствие един от най-известните ямболски треньори по лека атлетика, Йордан Таушанов, Боян Мошелов - впоследствие дългогодишен национален състезател по волейбол, Георги Казанджиев, Васил Чалъков и Недялко (Денчо) Ташков. През същата тази 1946 година в град Сливен се провежда демонстративна среща по баскетбол между две ямболски петорки.

Представителният отбор по баскетбол преди срещата му с Бургас в първомайския турнир в Хасково

 

 1948 година

Неуспешно е второто участие на ямболските баскетболистите в републиканското първенство за мъже. Жребият им изиграва лоша шега. На старта на шампионата техен съперник е съставът на столичния ПСК "Левски". Резултатът срещу много по-опитния съперник е съвсем логичен - загуба и отпадане от по нататъшно участие в този авторитетен форум на баскетболната игра. През тази година за първи път в историята на българския спорт се провежда празник на физкултурника. Ямболци ознаменуват това голямо спортно събитие с много състезания, между които важно място заемат и тези по баскетбол. През същата 1948 година според тогавашното регионално разпределение на страната, нашият град е в състава на Бургаска област заедно със Сливен, Карнобат, Айтос, Поморие. Поради порасналата конкуренция и разширената география на играта, за достигане на финалните състезания на републиканското първенство се налага провеждането на предварителни областни първенства. По това време ямболският тим носи името на прославения възрожденец - Георги Дражев. В съревнование със състава на Сливен и Карнобат, ямболци се класират втори. Това второ място отново им отваря пътя за участие в поредното републиканско първенство. Победител в областното първенство става силният състав на Бургас.
Финалните битки от републиканското първенство се провеждат на спортната площадка при ЖП гарата в град Бургас. Баскетболистите от отбора на Ямбол се нареждат на II-то място сред 16-те участващи отбора.
В Бургас спортната чест на града ни защитават: Петър Топалов, Боян Мошелов, Йордан Таушанов, Васил Кючуков, Виолет Соваджиев, Васил Чалъков и Димитър Будаков.
През 1948 година Любомир Шаранков става първият председател на комитета по баскетбола в града ни (според тогавашната структура на спорта в страната, ръководствата на отделните видове спорт били обособени като комитети). Шаранков полага много усилия и спомага за развитието на популяризирането на баскетболната игра в Ямбол.

отборът на Ямбол участник в 6-то Държавно първенство през 1948 г.

от ляво на дясно: Боян Мошелов, Петър Топалов, Йордан Таушанов, Виолет Соваджиев, Кирил Чирпанлиев, Димитър Будаков, Васил Чалъков, Георги Казанджиев

 
1949 година

Четвъртото землено баскетболно игрище е построено в двора на ямболската девическа гимназия "Васил Левски". Доброто му разположение в центъра на града е предпоставка на него да се провеждат не само тренировките, но и официалните срещи.
По това време спортният живот в страната става все по-богат и разнообразен. В това отношение не изостават и баскетболистите. Нашумяват станалите традиционни първомайски турнири, организирани в град Хасково. За да достигнат до участие в тях, желаещите отбори е трябвало да преминат през "ситото" на квалификациите. След два неуспешни опита, най-после през 1949 година ямболци побеждават бургазлии и вземат участие в Хасковския първомайски турнир. През същата година нашите баскетболисти отново са финалисти в републиканското първенство. Срещите се провеждат от 3 до 8 септември в град Горна Джумая, днес Благоевград. Там те извоюват само една победа, която ги нарежда на 13-то място в крайното класиране, при участието на 16 отбора. На финалите в Горна Джумая, отборът ни се състезава под името на обединеното спортно дружество "Партизан" (след сливането на "Н.Лъсков" и "Г.Дражев"). Новите имена в отбора са младите баскетболисти Минчо Тръпков, Петър Кисьов (Чикилито) и Георги Радулов. За участието си във финалите баскетболистите на "Партизан" са наградени с грамоти от републиканската секция по баскетбол към Върховния комитет по физкултура и спорт (ВКФС) при Министерския съвет, подписани лично от неговия председател генерал Владимир Стойчев - спортист и спортен деятел с голяма международна известност.
През тази година са направени и две временни баскетболни игрища на територията на футболното игрище "Хр.Ботев" (днес детски кът в градската градина). На тях за първи път се провежда баскетболното първенство на Южна България. Те са и първите електрифицирани спортни площадки в Ямбол.

отборът на Ямбол участник в 7-то Държавно първенство през 1949 г.
 
от ляво на дясно: Васил Боев - учител, Васил Кючуков, Петър Кисьов-Чикилито, Минчо Тръпков, Йордан Таушанов, Виолет Соваджиев-Бебо, Димитър Будаков, Живко Коруджиев и Христо Костов

-2-

Untitled Document
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8


Untitled Document