yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document


1950-1956 година

1950 година ще остане паметна в историята на ямболския баскетбол. Сформиран е и първият женски отбор в града на Диана. Негови основателки са Албина-Виола Карл Михайлова, Иванка Шуманова (Нуша), Мичка Стоилова, Румяна Узунова, Вяра Гунчева, Димитрина Докторова (Буба) и Райна Тонева. По-късно към тях се присъединяват и Веска Минева, Димитрина Кисьова (Дида), Кичка Димитров-Дачева и Радостина Чаушева.
В този период мъжкият ямболски отбор най-после нарушава хегемонията на бургаските състави и е редовен участник в първомайските турнири организирани в Хасково. Новите попълнения в него са предимно ученици от средните училища в града. Това са: Здравко Димитров (Фандъка), Добри Русев, Атанас Стамболов, Иван Н.Милков, Живко Коруджиев, Райчо Димитров, Стоян Тодоров, Васил Арапов, Велчо Петров, Боньо Бонев, Иван Георгиев и Коста Благоев.
Характерно за този период е масовизирането на баскетболната игра сред учениците в ямболските училища. Това става благодарение на безкористните усилия на учителите по физическо възпитание в града ни Васил Боев, Енчо Ковачев, Димитър Будаков. Тези влюбени в спорта педагози превръщат баскетболната игра в любим спорт на стотици ученици от града. С тяхната упоритост и усилия непрекъснато се подобрява и материалната база в училищата. В тази насока най-ярко се откроява неуморимият лекоатлет Енчо Ковачев. Всяко училище се сдобива с баскетболно игрище, а играта се превръща в любим спорт на подрастващото поколение. Създава се стройна система за ежегодно провеждане на първенства за средношколци и средношколки, за момчета и момичета. Тази добра работа с подрастващите в града, дава положителни резултати и в представянето на ямболските отбори в окръжните първенства. Да припомним, че до 1959 година нашият град административно се числеше към територията на Старозагорски окръг. В ежегодно провежданите първенства, ямболските отбори неизменно заемат престижните втори места, класирайки се непосредствено след безспорно най-силните за онова време състави на Казанлък.
В ученическия баскетбол се влива нова свежа струя в лицето на Петко Стефанов, Димитър Попов, Костадин Благоев, Атанас Христов, Дойчо Начев, Атанас Аладжов и още неколцина млади баскетболисти. За този период най-високият връх за ямболския баскетбол завоюват юношите на Доброволната спортна организация "Септември". Те спечелват републиканската шампионска титла по линия на ДСО "Септември". При участието си във финалните състезания, състояли се във Варна през 1956 година съревновавайки се и отстранявайки по пътя си към първото място такива силни и с традиции отбори като тези на Варна, София и Шумен, ямболските момчета заслужено достигат до финала. Там съперник им е реномираният тим на Бургас. С много воля и амбиция и не на последно място и с порасналото спортно-техническо майсторство, ямболските юноши макар и трудно спечелват победата, а с това и високото звание републикански шампиони на ДСО "Септември" - първо най-високо отличие на баскетболната игра за град Ямбол до момента. В основата на този голям за времето си успех стоят имената на Васил Арапов, Иван Георгиев, Христин Бояджиев, Дойчо Начев, Динко Дочев, Димитър Попов, Николай Марков. Водач на отбора при този му успех е спортният организатор Димитър Ташакманов.

1956 - 1960 година

Този период от развитието и популяризирането на баскетболната игра съвпада с идването на работа в Ямбол на двамата млади специалисти - Борислав Лозев - юрист и Славчо Савов - лекар. Влюбени и отдадени на този спорт, в нашия град те намират благодатна почва за работа освен по пряката си гражданска специалност, а така също и на баскетболното игрище. Двамата ентусиасти поставят на нови, на съвременни за времето си основи развитието на красивата баскетболна игра. Този период от развитието на играта в Ямбол съвпада и с редицата организационни промени в структурата на българския спорт като цяло.
През 1957 година се създава Българският съюз за физкултура и спорт (БСФС). Към него като помощни органи са изградени федерациите по отделните видове спорт. На територията на Ямбол на мястото на съществуващите до момента ДСО "Динамо", "Торпедо", "Строител", "Червено знам", ДНА "Родни криле", "Локомотив", "Спартак" се създава Дружество за физкултура и спорт (ДФС) "Николай Лъсков". Към него като обществен орган е изградена и секция по баскетбол. Нейната най-главна и основна задача бе да пропагандира и масовизира играта сред учащите се и младежите.
Годината 1958 откри нова страница в историята на ямболския баскетбол. На 1, 2 и 3 май в нашия град за първи път се организира първомайски баскетболен турнир за мъже за купата и наградите на Градския народен съвет - Ямбол. Деятелите на този спорт са били достатъчно далновидни, за да си дадат ясна сметка, че в момента Ямбол не разполага с достатъчно силен и конкурентно способен отбор, за да се осмели да покани за участие в турнира най-силните по това време провинциални състави, но с осъществяването на контакти с различни по сила съперници, ямболските баскетболисти са сравнявали нивото на своята подготовка, трупали са опит и рутина, повишавали са баскетболните си умения и майсторство. Укрепвали силите си и организационният опит. Турнирът е бил най-добрият агитатор на този вид спорт. Той е предизвикал и повишил интереса към него както на ямболската общественост, така също и на любителите на спорта от нашия град.
Върнем ли се назад във времето, трябва с благодарност да се отнесем към делото на инициаторите за организирането и провеждането настаналите традиционни първомайски баскетболни турнири, защото благодарение на тях, днес Ямбол е считан за един от центровете на красивата игра в нашата страна. А имената на тези, които поставиха началото на станалата все по-популярна не само в града ни спортна проява са Борислав Лозев, д-р Славчо Савов и Дянко Чавдаров.
Баскетболистите, които защитаваха спортната чест на ДФС "Н.Лъсков" в първия турнир, проведен на импровизираната, но осветена площадка на пистата на стадион "Н.Лъсков" (днес "Тунджа") бяха опитните Борислав Лозев, Славчо Савов, Недялко (Денчо) Ташков и по-младите им съотборници Дойчо Начев, Николай Марков, Тодор Тодоров и Ибраим Сербезов.
В тази първа голяма проява на баскетболната игра в Ямбол вземат участие съставите на: АСК "Ботев" - Пловдив, "П.Волов" - Шумен, "Черно море" - Варна, "Спартак" - Плевен, "Хаджи Димитър" - Сливен, сборен младежки отбор от Бургас, "Д.Канев" - Хасково и "Н.Лъсков" - Ямбол. Победител в турнира става безспорно най-силният отбор - този на АСК "Ботев" - Пловдив. Второто място заемат баскетболистите от "П.Волов" - Шумен. За призовото трето място ямболци мъжки воюват с представителите на "Черно море" - Варна. 40 секунди преди края на този оспорван двубой резултатът е равен 44:44 точки. В самия край на мача, Николай Марков успява да отбележи кош, а с това да увенчае усилията на целия отбор. Третото място в турнира е голям успех за младия ни състав.
В този турнир много добре се изявяват Дойчо Начев - най-младият състезател в отбора ни. Във всеки мач той се проявява като точен и хладнокръвен стрелец и отбелязва по-голямата част от точките за отбора на "Н.Лъсков".
През есента на 1958 година в периода 27 октомври - 6 ноември е осъществено първото гостуване на ямболски баскетболисти в чужбина. Първите им международни контакти са с отбори на Кишинев, Тернопол и Бендери от тогавашната Молдовска ССР. Тогава е постигната и първата ни международна победа. На 29 октомври 1958 година побеждаваме с 78-73 "Молдова" - Кишинев.
Първата си международна изява женският баскетболен тим на ДФС "Н.Лъсков" осъществява през 1959 година. През тази година в Ямбол гостува съставът на "Виктория"- Букурещ (Румъния). През същата година е спечелен и квалификационен турнир за участие във финалите на Републиканското първенство.
През 1959 година мъжкият ни състав спечелва първата си международна победа и в Ямбол. Той побеждава гостуващия в страната ни отбор на СК "Хеми" - Хале от тогавашната ГДР. Ямболци печелят мача с резултат 54-42.
Играят се поредица от срещи с чужди състави. Съперници на нашите баскетболисти са отборите на "Варта" - Познан (Полша) , "Динамо" - Берлин (ГДР), национален юношески отбор на Унгария, сборен отбор на Хелзинки (Финландия). В тези срещи ямболските баскетболисти участват с променлив успех. Редуват се победи и загуби, но става ясно, че семето е хвърлено в благодатна почва. Силите му укрепват, отборът възмъжава. Ямболският тим набира все повече сили, опит и майсторство.

Стартовата петица на Ямбол за сезон 1960-61: крила: Добри Русев - капитан (12) и Вълчо Йорданов (11), център - Купен Купенов (14), гардове - Велчо Петров (5) и Васил Арапов (9)

-3-

Untitled Document
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

 

Untitled Document