yambolbasketball.com
 
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
Untitled Document


ДИМИТЪР АНГЕЛОВ - ЛЮБИМОТО МОМЧЕ НА ЯМБОЛСКИЯТ БАСКЕТБОЛ

Димитър Ангелов е роден на 25 август 1979 г. в Ямбол. Започва да се занимава с баскетбол през 1989 г. когато е ученик 4 клас в ямболското ОУ ”Николай Петрини”. Първият му треньор е неговия баща Иван Ангелов, един от най-славните баскетболисти на “Лъсков” Ямбол.

Наред със заниманията си по баскетбол, Митко посещава и тренировки по футбол и лека атлетика. От него вероятно е можело да излезе футболен голмайстор или рекордьор в скока на височина, но съдбата е имала друго в предвид, защото след като чупи крак на футболното игрище решава твърдо да се отдаде на баскетбола.

През 1993 г. вече като ученик в езикова гимназия ”Васил Карагьозов”, Ангелов възстановява активните си занимания по баскетбол в училищният отбор, треньор на който е отново баща му – учител по физическо възпитание в гимназията. Тренировките си в училище той съчетава и с тренировки в отбор кадети на “Тунджа” Ямбол. През 1994 г. е 4-ти на финалите на Държавното първенство за тази възраст, а през 1995 г. се включва в тренировъчните занимания и на мъжкия отбор с треньор Иван Чолаков, но продължава и да посещава тренировките на гимназиалния отбор, на които усъвършенства способностите си под строгия контрол на баща си.

През 1997 е включен в юношеският национален отбор, а през 1998 е и дебюта му в мъжкия национален отбор на турнир в Дубай. През същата тази 1998 г. печели шампионската титла при юношите, но с отбора на “Славия” София. Във финалният мач отбора му воден от ямболеца и бивш баскетболен възпитаник на Иван Ангелов - Юлиян Аладжов, побеждава “Академик” София, като Митко играе великолепно и отбелязва 20 точки.

На 20 години Димитър Ангелов е вече утвърден играч в клубния си отбор “Ямболгаз-92” и участва в летните студентски игри, които се провеждат в Палма Де Майорка. През следващият сезон приноса му за спечелването на бронзовия медал в първенството след 21 годишно прекъсване е огромен. През тази 2000 година ямболският отбор спечелва и 3-то място за Купата на България. Съвсем резонно получава предложение да продължи кариерата си в щатски колеж, но той отказва и подписва с авторитетната мениджърската агенция на Капикьони, като взема участие на турнир и лагер с отбор селектиран предимно от американци.

Въпреки съблазънта да премини в друг отбор, Ангелов остава в Ямбол и през следващите две години, за да постигне с “Ямболгаз” най-големите успехи за тима ни. През сезон 2000-01 , 2-ро място за първенство и 3-то за Купата на България, като според статистическите показатели е обявен за № 1 на клуба.

Сезон 2001-02 ще остане паметен не само него, но и за всички обичащи ямболският баскетбол. Вече като капитан, на 6 юни 2002 в софийската зала “Универсиада” той победоносно вдига трофея узаконяващ безспорното превъзходство на любимия ни тим над другите в първенството. Само на 22 години вече е Държавен шампион и то с много съществен принос за това.

След като постига най-големият възможен връх за родния шампионат нормално бе неговия път да продължи в голям европейски отбор. Предложението не закъснява и Митко преминава в титулувания, но позагубил от блясъка си солунски “Арис”. По този начин той става първият играч роден и излязъл от школата на Ямбол играл за чужд отбор. С гръцкият си тим Ангелов постига вече и европейски върхове, като спечелва Евролигата на ФИБА, като по този начин се легитимира и пред баскетболна Европа. Следващата година се връща в България за да продължи кариерата си в ЦСКА.

През сезон 2007-08 г. Димитър Ангелов облича за седем мача екипа на родния Ямбол. След това е трансфериран в гръцкият „Олимпия” – Лариса, където доиграва сезона.

През следващият сезон 2008-09 Митко отново се връща в българското първенство за да облече екипа на шампиона Лукойл Академик. Те отново, за седми пореден път стават шампиони на България, но преди започването на плейофите новоназначеният техен треньор Георги Младенов си измива ръцете за неубедителните игри на отбора си до този момент с освобождаване за неопределено време от тима на Димитър Ангелов и по този начин той не може да се зарадва на шампионската титла.
През сезон 2009-10 Димитър Ангелов за втори път се завръща в Ямбол да изиграе осмият си цял сезон за нашия отбор.
След това облича екипа на Левски (София) за да спечели с него през сезон 2013-14 три купи – Държавен първенец, носител на Купата на България и шампион на Балканската лига.

Фенове дадоха в аванс предпочитанието си за него и го включват в символичния отбор на Ямбол за 20-ти век, когато той е едва на 21 години. Това показва, че в негово лице те виждат невероятен талант и перспектива, но и това че той безспорно е едно от най-обичаните баскетболни дарования израснали в града на богинята Диана.

Димитър Ангелов е играч от "Залата на славата" на ямболския баскетбол и включен в "символичния отбор" на Ямбол за XX век. Шампион с Ямболгаз.

Димитър Ангелов продължава да държи двата най-големи абсолютния рекорд на Ямбол за последните 15-т сезона (2000-20015) за най-много отбелязани точки средно на мач за един редовен сезон - 20.0 PPG, и най-висока ефективност в играта за един цял редовен сезон - 21.8 EFF.

Предстои продължение.

 

 

Untitled Document