yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document
ЯМБОЛ ВЛИЗА В СВОЯ 75-ТИ СЕЗОН
5 септември 2019

 

Юбилейният 75-ти сезон за Ямбол в мъжкия баскетбол ще започне на 5 октомври. За трети път от последните пет сезона ямболският отбор ще гостува в Пловдив на Академик Бултекс 99 в първия кръг от шампионата в НБЛ. За последно Ямбол е играл в първия кръг в своя дом зала „Диана“ през сезон 2013-14. От тогава е и последната победа в първия кръг. Първият домакински мач на нашият отбор е от втория кръг срещу Берое на 12 октомври.
В първия етап от първенството, в тази последователност Ямбол ще бъде домакин на Берое, Спартак Пл., Академик София и Рилски спортист. Гостуванията са на Академик Бултекс 99, Левски Лукойл, Черно море Тича, Черноморец и Балкан.

Първият сезон на ямболски баскетболен отбор е този през 1945. Тогава под името Николай Лъсков участваме в 3-то Държавно първенство за мъже, което се е провело в София в периода 14-24 октомври. Това Първенство е по-различно от предшестващите го. В него участват за първи път и провинциални тимове: Етър от В.Търново, ЖСК-Левски от Пловдив, Николай Лъсков от Ямбол и ТВ-45 от Варна. Финалът е на игрище Чавдар пред повече от 2500 зрители и завършва при резултат 29-21 за ПСК-Левски от София над Етър – В.Търново.
В зората на българският баскетбол Ямбол, но вече под името Партизан ще участва във финалната фаза на Държавно първенство през 1948 и 1949 г.
Шестото държавно първенство се провежда през 1948 г. в Бургас през месец август. Участват 16-т отбора. В него участва и първия селски тим – Петър Бонев от Перущица. След петдневни състезания шампион става отборът на Локомотив – София, който побеждава на финала ЦДВ (тимът с най-много национални състезатели) .
През 1949 г. се провежда 7-то Държавно първенство за мъже. То започва на 4 септември в Горна Джумая /Благоевград/. В него участват най-добрите 14-т отбора от цялата страна доказали своите добри качества в градските и зонални първенства.
Така вече 75 години Ямбол винаги е имал мъжки представителен отбор участващ в първенството на България.

Да си пожелаем успешен нов 75-ти сезон!

Untitled Document