yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document

В.РЕКА-MVP НА ЯМБОЛ ЗА РЕДОВНИЯ СЕЗОН
18 април
2008

Вадим Река е новият MVP на Ямбол за редовен сезон 2007-08. За пети пореден сезон играч на позиция център печели този приз. Преди него в две последователни кампании това сториха Н.Балев и Н.Тмушич.
Вадим се присъедини към отбора ни твърде късно, след като вече се бяха изиграли десет кръга от първенството, но по най-добрият начин се вписа в стила и начина на игра на отбора ни. За нас той изигра 22 мача, от тях 7 като стартиращ играч. Престоя на игралното поле 521 минути (23.7). За това време украинецът реализира 349 точки (15.9 средно) и овладя 175 борби. Със средно на мач по 8.0 борби той е лидер на Ямбол по този статистически показател и №1 в лигата по борби в защита 6.7. Центърът ни има много добър процент стрелба от игра. Вкарал е 139 от 251-те си стрелби или 55.4 %. Отбелязва нетипично много за играч на неговия пост изстрели за три точки (28-62 45.2 %).
Най-полезният ни играч в редовния сезон три пъти спечели наградата „играч на кръга”. Това той стори в 16-я, 25-я и 28-я кръг. Забележителното е, че Вадим направи най-силните си мачове срещу двата най-добри отбора в страната – на два пъти срещу Лукойл Академик и веднъж срещу Левски, при това винаги на чужд терен. Освен това Вадим още четири пъти е попадал и в „символичната петица” на кръга (15-ти, 18-ти, 29-ти и 32-ри). Пет пъти е бил „играч на мача”, срещу Сливен, Р.спортист, Левски и на два пъти срещу Спартак. Освен в тези двубой още в пет се е представил най-добре в сравнение със своите съотборници, срещу Левски, Спартак, Балкан и на два пъти срещу Лукойл Академик.
Рекордът му за най-много отбелязани точки в един мач е 31. Държи върховото постижение на Ямбол за последните осем сезона по хванати борби в защита – 19. През този сезон поправи още два рекорда на отбора ни. Индексът му на ефективност от +42 и сборът му от отбелязани точки и овладени борби в един мач от 51 са върхови постигнати за играч на ямболския отбор през новото хилядолетие.
Вадим Река е наистина заслужилият MVP на Ямбол в редовния сезона.


yambolbasketball.com