yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 
Untitled Document

ВЕЛЧО ПЕТРОВ - ЕДИН ОТ ПИОНЕРИТЕ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛВелчо Петров е роден на 20 април 1937 г. в Ямбол. Баскетбол започва да играе на 14-годишна възраст, като ученик в ОУ "Атанас Кожухаров“. Освен с баскетбол, Велчо с успех играе волейбол, тенис на маса и лека атлетика.

От 1952 г. той е в мъжкия представителен отбор по баскетбол на Ямбол. Заедно с играта, на която ще отдаде целия си живот, Велчо намира време и за други спортове и постига редица успехи. Той е юношески шампион по тенис на маса на Ямбол и Старозагорски окръг, Републикански шампион на троен скок, вицешампион в скока на дължина. Добрите изяви на Велчо Петров в леката атлетика го водят в юношеския национален отбор в този спорт, на който той става капитан.
През 1956 Велчо Петров става студент във ВИФ (специалност „Лека атлетика") и стига до разширения мъжки национален отбор по лека атлетика.

През 1960 година Велчо Петров се завръща в Ямбол, след като завършва университетското си обучение и отново се включва в представителния мъжки отбор на Ямбол. Лятото на 1961 г. в Ямбол пристига опитният баскетболен специалист Иван Стоянов (Баджо). В лицето на Велчо Петров той вижда необходимия за "Лъсков“ атакуващ гард и Велчо не го подвежда. Той е основен състезател на ямболския супер тим, завоювал правото да играе за пръв път в "А" група /провинциална/ след квалификационен турнир през февруари 1962. Велчо Петров е участник в един от най-важните мачове в историята на ямболския баскетбол, който е постигната най-ценна победа в този квалификационен турнир срещу отбора от Велико Търново. „В началото на второто полувреме опонентитени водеха с 16 точки, треньорът Иван Стоянов влезе в игра, и чудото стана, победихме с 71:69”, споделя Велчо Петров. Точно тази победа ни класира в "А" група. Преди това убедително сме победили считания за фаворит отбор на Черноморец /Бургас/, но загуба от Благоевград е поставила на карта големия успех. След получилата се "въртележка" между трите отбора нашите стават втори и с това придобиват право да играят сред баскетболния елит.

Макар и без медали, през следващите години "Лъсков" присъства стабилно в А" група. Петров е капитан на отбора цели осем сезона в периода 1961-1969 и един от най-добрите гардове в страната. Той играе отлично в защита, организира бързи контраатаки и бележи средно по 15-20 точки на мач. И успехите незакъсняват!

От 1969 до 1972 г. Велчо Петров е играещ треньор на ямболския отбор и още през първата година на своята треньорска дейност отново го връща в Първа "А" група (в ония години е имало и Втора) за сезон 1970-71.

Като треньор той постига две исторически победи. Като изненада в първенството се приема победата на ямболци над "Балкан" - Ботевград, в който играят петима национални състезатели с 56-54 през сезон 1970-71. Няколко месеца по-късно обаче съмненията се разсейват - "Лъсков“ побеждава ЦСКА насред София с 69-63 през сезон 1971-72! Това е първа победа на ямболският отбор срещу софийския колос в историята ни.

Велчо Петров прекратява състезателната си кариера през 1972 г., след 20 славни години. Още толкова години след това ще отдаде на ямболския баскетбол като треньор на мъжете сезон 1986-87, учител в Ученическата спортна школа, хоноруван ръководител на женския баскетболен отбор в "Б" група и като треньор на женски отбор, който през 1982-1983 г., играе в елитната "А" група.

Велчо Петров е един от пионерите на баскетболната игра в Ямбол. Цели двадесет години е състезател, шестнадесет от тях в ямболския отбор (1952-56, 60-72). Това са рекордни 16 сезона за Ямбол. Чак през сезон 2018-19 Станислав Говедаров изравни това постижение, след като изигра своя 16 сезон за нас.
Велчо Петров един от тези, които за първи път извеждат Ямбол в баскетболната "А" група!
Играч със статут на легенда в ямболския баскетбол.

 


Untitled Document