yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document


ГЕОРГИ СТАНКОВ - ЕДИН НЕРЕАЛИЗИРАЛ СЕ ТАЛАНТ

 

Георги Станков е роден на 20 ноември 1958 г. в гр. Ямбол. Започва да тренира баскетбол през есента на 1969 г. при Симеон Варчев, който го забелязва в двора на ОУ ”Данчето и Метошка” и му предлага да започне занимания по баскетбол при него. Станков е включен в първата група на започващия треньорска дейност Варчев, който до този момент е състезател в представителния мъжки баскетболен отбор на Ямбол.
Първият голям успех на Георги е спечелването на републиканското първенство за пионери, провело се през 1972 г. в Шумен. На финала “Лъсков” Ямбол побеждава “Черноморец” Бургас. Съотборници на Станков в този отбор донесъл първият голям успех в богатата треньорска кариера на Симеон Варчев са още Георги Ковачев, Стефан Гатев, Любо Иванов, Георги Стефанов и др.
През 1975 г. Станков е включен в юношеския национален отбор. С този отбор той се класира за финалите на Европейското първенство провело се в Испания през 1976 г. На този турнир България се класира на 4-то място, като в спора за бронзовите медали губим от отбора на домакините след продължение. От 6-те мача изиграни от него на това първенство в 4-ри от тях Станков е в стартовата петица.
Месец по-късно на финалния турнир за юноши старша възраст провел се в Ямбол, Станков е обявен за реализатор на турнира, а отбора на “Лъсков” Ямбол воден от Варчев спечелва без проблеми шампионската титла. След този турнир дефакто започва голямата треньорска кариера на Симеон Варчев след като той става треньор на юношеския национален отбор и на мъжкия представителен отбор на Ямбол. През 1976 г. повечето от варчевите възпитаници преминават сред мъжете. Между тях е и Георги Станков. Всъщност първото включване на Жоро при мъжете става през сезон 1975-76 г. За съжаление през тази година “Лъсков” отпада от А ”РБГ”, за да се върне отново през следващия сезон, благодарение и на добрата игра на капитана на юношеския национален отбор. Георги Станков всъщност е един от българските баскетболисти, който е изиграл най-много мачове в юношески национални гарнитури. Той е многократен участник в традиционния международен турнир “Старт”. Участвал е на 3 балканиади. На турнира “Дружба” провел се в Талин, Естония е обявен за баскетболист No 1 на целия турнир. Това е едно много голямо признание не само за него, но и за целия български баскетбол, защото участници в този турнир са и големите съветски звезди Волков, Сабонис и Тараканов.
През 1976 г. Станков е силно желан от треньора на ЦСКА Цвятко Барчовски, но той отказва да премине в армейския тим и остава в Ямбол за да спечели с “Лъсков” бронзови медали за Купата на България през 1977 и от Републиканското първенство през 1979 г. Този негов отказ да премини в редиците на ЦСКА трябва да се приеме като един много голям реверанс към родния му град.
За съжаление една абсурдна ситуация може би спира възходящият път на Станков към националния мъжки баскетболен отбор. На тренировъчен лагер на юношеския нац.отбор малко необмислено Георги замерва с топката своя съотборник в “Лъсков” и нац. отбор Георги Глушков. Тогавашните партийните функционери във федерацията решават, че това е недопустима постъпка за капитан на отбора и го освобождават от участие в предстоящото Европейско първенство за юноши в Италия, на което първенство се очаквала неговата върхова изява. Съдбата обаче е отредила друго и за сметка на Станков изгрява звездата на друг възпитаник на ямболския баскетбол Г.Глушков.
Георги Станков играе за мъжките отбори на Ямбол в периода 1975-89 г. За съжаление след отпадането ни в Б ”РБГ” през 1980 г. до края на своята състезателна кариера Станков играе само в долния ни баскетболен ешалон и по този начин неговия голям талант не успява да се реализира за наше огромно съжаление.
След приключване на своята баскетболна кариера, той става треньор на женския баскетболен отбор на Ямбол, носещ през годините името “Тунджа”, “Булгарплод” и “Тусон”. След 3 сезона сред жените, Георги става треньор в детско-юношеската школа на “Ямболгаз”.
След тази доста богата кариера, заслужено Георги Станков е включен в отбора на ямболския баскетбол за миналия век, като само това, че по-голяма част от нея минава в Б ”РБГ” му отрежда едва 12-то място в тази престижна класация. На фона на огромният му потенциал това е една малка утеха за неговия нереализиран талант.
Георги Станков е играч от "Залата на славата" на ямболския баскетбол и включен в "символичния отбор" на Ямбол за XX век. Ямболският баскетболист с най-много изиграни мачове в националните отбори за подрастващи и единствен ямболия капитан на национален отбор.


Untitled Document