yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document


ГЕНО ПЛАЧКОВ - ПАЗИТЕЛЯТ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛЕН ПЛАМЪК

Гено Плачков е роден на 19 януари 1963 г. в Съединение, Пловдивско.

Започва да се занимава с баскетбол през 1974 г. Първият му треньор е Васил Кожухаров в Средно спортно училище “Васил Левски” - Пловдив. Приемането му в това училище става след конкурсен изпит измежду 183 кандидати от цялата страна. Включването на Плачков сред 12-те избрани е атестат за неговият голям баскетболен талант.

През 1977 г. е първата голяма изява на Гено на баскетболния подиум. На Републиканското първенство за момчета в Ботевград, Плачков губи финалния мач с отбора на “Академик” Пловдив от силния домакински “Балкан” в чиито редици са бъдещите звезди на родния баскетбол Сашо Везенков, Венци Славов, Йордан Колев и др.

Гено Плачков губи още един финал този път за кадети в Пловдив през 1979 г. “Черна котка” отново е “Балкан” Ботевград. Отбора на Плачков губи драматично с кош на Йордан Колев от центъра 2 сек. преди края на финалната среща. През същата тази 1979 г. плеймейкъра е включен в националният кадетски отбор.

Следващата година също е успешна за Плачков. Отборът му печели бронзовите медали при юношите от финалите на Републиканското първенство провело се отново в Ботевград. 1980 е годината, през която 17 годишния Гено Плачков изиграва първите си мачове в "А" РБГ с мъжкия отбор на “Академик” Пловдив.

След два загубени финала при подрастващите, най-накрая, в последната му година при юношите той печели шампионска купа. За огромно съжаление на ямболските фенове това става през 1982 г., когато първенството се провежда в Ямбол. Във финалния мач отбора воден от Гено Плачков побеждава “Тунджа” Ямбол, а плеймейкъра съвсем заслужено е обявен за № 1 на турнира.

Силните изяви на Плачков не остават незабелязани от ямболските баскетболни ръководители и той е поканен да се присъедини към отбора на “Тунджа” воден тогава от Христо Костов - Американеца. За наше удоволствие той приема и заедно с друг герой от първенството в Ямбол, Христо Големанов акостира в града ни. Това става през лятото на 1983 г.

Гено Плачков е играч на представителните баскетболни отбори на Ямбол цели 14 г. в периода 1983-97 г. По-голямата част от него обаче между 1983-92 преминава в "Б" РБГ. Въпреки силните му изяви все нещо не достига да се преборим за промоция за "А" РБГ. Дългият престой на Плачков във втория ешалон му пречи много да се утвърди като един от най-добрите плеймейкъри в родното първенство. Все пак съдбата няма да позволи големия негов талант да угасне в долната дивизия и да не стане достояние на по-широка аудитория. През есента на 1992 г. “Тунджа” - Ямбол е вече в "А" РБГ, а Плачков заедно с руснака Анатолий Ясинский са неговите лидери. Покрай него израстват много млади баскетболисти, някои от тях като Димитър Ангелов, Димитър Димитров и Румен Шопов ще ни донесат голямо баскетболно щастие години по-късно.

Гено Плачков е капитан на Ямбол осем сезона. От сезон 1989-90 до последмият му сезон 1996-97 - втори най-продължителен период след този на Станислав Говедаров.

Въпреки, че най-големите успехи на Гено са само 4-то място за Купата на България и 6-то място в Държавното първенство, както и участие в “Мач на звездите”, ямболските фенове ценят високо неговите баскетболни прояви и най-вече неговата лоялност към отбора. Спокойно можем да кажем, че Гено Плачков не позволи център като Ямбол да бъде изпратен в забвение и поддържаше огъня на баскетболното ни огнище.

След приключване на баскетболната си кариера той предаде фланелката с № 15 на Димитър Ангелов, като този символичен акт даде път на Митко към големия баскетбол и той е призван да достигне баскетболни върхове, които само по лошо стечение на обстоятелствата Гено Плачков не достигна.


Само няколко години изкарани извън баскетбола показват, че сърцето и мястото на Плачков са в тази игра и той се завръща като треньор първо в БК ”Тигър” - Ямбол, а след обединението с ПБК ”Ямболгаз” е треньор и на подрастващите. През 2002 г. водения от него отбор - момчета до 14 става шампион на България, а следващата година е 3-ти при кадетите. Това показва, че пропуснатите успехи като баскетболист по всяка вероятност ще бъдат компенсирани на треньорското поприще.

Въпреки постигнатите успехи като треньор на подрастващите в Ямбол Гено Плачков решава да се отдалечи от баскетболната игра и да се занимава с дейности от съвсем друго естество.

Гено Плачков е играч от "Залата на славата" на ямболския баскетбол и включен в "символичния отбор" на Ямбол за XX век. Баскетболистът запазил Ямбол на баскетболната карта на България. Въпреки, че по-голямата част от неговата кариера преминава "Б" РБГ ямболските привърженици го наредиха на 7-мо място в анкетата за баскетболист на XX век с признателност, че остана верен на Ямбол в най-трудни години от съществуването на клуба. Играч със статут на легенда в ямболския баскетбол.


Untitled Document