yambolbasketball.com
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document


ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ
ГОЛЯМОТО МОМЧЕ, СТРАШИЛИЩЕТО ПОД КОША

 

Димитър Георгиев е роден на 23 март 1942 г. в ямболското село Ботево. Той е пример как благодарение на талант, желание и физическа мощ може да заиграеш в мъжкия отбор без преди това да си преминал през организиран баскетбол в юношеските гарнитури.
Бат' Митю е открит за големия баскетбол не от треньори, а от …….. военни от донаборната комисия. Виждайки в седемнадесет годишният юноша нечовешка сила и висок за тогавашното време ръст от близо 200 см. те веднага информират треньора на мъжкия отбор на “Лъсков” Добри Русев за исполина от Ботево. Само след няколко дни, през есента на 1959, здравеняка започва да тренира и придобива първите сръчности в баскетболната игра.
Първият му сезон за представителния мъжки отбор на Ямбол е сезон 1961-62. Треньор на ямболския отбор вече е първият професионалист на този пост в Ямбол Иван Стоянов (Баджо). На легендарният за ямболския баскетбол треньор Георгиев дължи най-много за своето развитие и усъвършенстване като баскетболист.
През есента на 1961 Димитър Георгиев е войник и точно поради ангажименти с военните за негово огромно съжаление не е могъл да запише името си в златната страница на ямболския баскетбол, като един от играчите класирали за първи път представителния ни тим в провинциалната "А" РБГ през февруари 1962 г.
През 1962 г. благодарение на силните си изяви под баскетболните кошове за "Лъсков" - Ямбол Димитър Георгиев е извикан в спортната рота „Чавдар“, в която са отбивали редовната си военна служба само най-изявените спортисти на България през онези години. Ямболските спортни ръководители обаче успяват да върнат талантливият младок в Ямбол за да може той да играе и състезава за отбора от нашия град.
През 1963 г. сборният отбор от войници служещи във ВВС и ПВО, в който е бил включен Димитър Георгиев като войник в АБ „Безмер“ става шампион на Общоармейските игри побеждавайки на финала отбора от Първа армия съставен предимно от играчи на ЦСКА. За времето си това е било много престижно състезание, а победата в него е възнаградена с 20 дни отпуск.
Силните страни в играта на нашият център са били твърдата му и безкомпромисна игра под коша. За кратко време той се превръща в страшилището от Ямбол. Противниците му говорят със страхопочитание за неговата голяма мощ и доминиращо присъствие. Свидетели на неговите мачове си спомнят, че след овладяна топка в защита, в радиус от два метра около него е нямало жив човек, а имащите неблагоразумието да си помислят, че могат да му “откраднат” топката са се срещали с бръснещи пространството негови железни лакти.
Освен як борец под кошовете, ”голямото момче” е било и добър реализатор. За него не е било проблем да отбелязва по 20-25 точки на водещите центрове в страната, които значително са го превъзхождали по ръст. Дори “звездният” Атанас Голомеев е споделял, че най-трудно му е било да играе в защита именно срещу нашия баскетболист, поради специфичните и нестандартни негови отигравания и изненадващи стрелби към коша. Като специалитет на Георгиев си остава перфектното изпълнение на “куки”. Даже и в днешно време трудно се намират играчи да изпълняват така добре този сложен вид стрелба към коша.
И друг голям баскетболист, Бойчо Брънзов е имал лоши спомени от Митю. С голямо удоволствие нашият си спомня как в решителен мач за оставане в “А” група, през сезон 1971-72, успява да отбележи цели 51 точки на "Черноморец" Бургас. “Лъсков” Ямбол побеждава с една точка, с кош в последните секунди на ямболския герой. В тази последна атака напрежението е сковало всички в софийската зала "Сливница". Наскачалите от пейката негови съотборници викали мощно, "дайте топката на Митю", а от противниковият лагер се провиквали , "пазете Митю". След нетипичен за него дрибъл от центъра и мощен пробив към коша, където го е дебнел легендарния център на бургазлии топката се оплита в мрежичката и "Лъсков" запазва мястото си в „А“ група. След тази драматична среща нашите заслужено получават обещана премия от …. 5 лв. За съжаление статистиката тогава не е била на почит в българското първенство, но напълно вероятно е тези 51 точки в коша на бургазлии да са най-много отбелязаните точки от ямболски състезател в един мач от елита за всичките години, през които се играе баскетбол в града ни.
Още веднъж в своята кариера Димитър Георгиев преминава границата от петдесет точки. На международен турнир в Бърно успява да вкара 54 на домакините от “Дукла”.
Димитър Георгиев е баскетболистът, който има за мъжкия представителен отбор на Ямбол цели 15 сезона (1961-76), в които той е верен на клуба ни. Дванадесет от тях са преминали в “А” РБГ (сезони 1965-66 и 1968-70 играе във втора "А" РБГ). Има над 300 мача в "А" РБГ. Само неговия дългогодишен съотборник Иван Ангелов–Мекия може да се похвали с повече изиграни мачове сред елита в романтичния период на ямболския баскетбол. През всичките тези години центърът ни е бил винаги основен стълб в селекцията на “Лъсков”. Нелепо приет правилник на БФБ обаче го лишава да играе още няколко години баскетбол. Само още един сезон му е бил необходим за да изравни рекорда, като играчът с най-много сезони за ямболския отбор. До тогава и до ден днешен този рекорд принадлежи на друга легенда Велчо Петров, който има 16 сезона като играчи на Ямбол. На скоро той бе изравнен от Станислав Говедаров. В предвид на силната му и добре подържана мускулатура това нямало да е проблем за Димитър Георгиев. Началниците във федерацията обаче решават само двама баскетболисти над 27 години да играят в официални мачове в "Б" РБГ (отборът ни отпада от "А" група през сезон 1975-76) и здравеняка е принуден да се сбогува с игралното поле, когато е на 34 години - завидно спортно дълголетие за времето си. По този повод, той често е казвал, че няма млади и стари, а играчи и мърлячи.
След като приключва със състезателната си кариера Георгиев избира пътя на треньора. Сигурно половината момчета занимавали се с баскетбол в Ямбол са преминали през неговите ръце докато той е треньор. През 1982 г. под негово ръководство юношите стават втори на финалния турнир провел се в Ямбол. Дълги години наред отборите, които тренира се неизменни участници сред най-добрите в своите възрастови групи.
В момента Димитър Георгиев е в страни от големия баскетбол, защото вече предпочита по-спокойният и здравословен начин на живот, който води в своя имот в ямболското село Роза. Въпреки това, той е запалил за великата игра много деца и юноши, позволяващи им както той често е казвал, да придобият необходимите качества за да се справят в последствие с нелекото ни ежедневие.

Димитър Георгиев играе за Ямбол в периода 1961-76. Той е играч от "Залата на славата" на ямболския баскетбол. Включен е в "символичния отбор" на Ямбол за XX век. Първият модерен и типичен играч на позиция "център" в ямболския баскетбол. Вероятно, той е и баскетболистът с най-много отбелязани точки в един официален мач за отбора ни - 51 срещу Черноморец /Бургас/.
Играч със статут на легенда за ямболския баскетбол.

 


 

Untitled Document