yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
Untitled Document
ЯМБОЛ ПРИВЛЕЧЕ ИВАЙЛО ТОНЕВ
29 юли 2020

Ямбол и Берое си размениха играчи. За градът на Тунджа замина лекото крило Ивайло Тонев, а под Аязмото ще се подвизава гарда Костадин Лазаров.
Ямбол има нужда от играч на позиция 3 след като Александър Матушев се контузи тежко и претърпя операция. Неговото завръщане в игра се очаква в края на годината. Другият играч на Ямбол на този пост Евгени Иванов остава далеч от статистическите критерии за стартиращо леко крило ( PER 9.3), какъвто е налаган в последните четири сезона.
Ивайло Тонев е на 21 години (4 февруари 1999). Висок е 198 см. През изминалият сезон игра в осемнадесет от двадесетте мача за Берое, като в шест от тях влизаше като стартиращ играч. Статистическите му показатели за 15.4 минути в игра са 6,3 точки, 2.2 борби, 1.1 асистенции и впечатляваща успеваемост в стрелбата за три точки от 40.5 %. Ефективността в успеваемостта му в стрелбата от игра eFG e 59.9 %, която е доста по-висока от средният за Лигата от 52.1 %. Статистическият му показател TS% е 61.0 %, при среден за Лигата от 53.7 %. Рейтингът му в нападение e ORtg 108.0 (среден за Лигата 95.6), а в защита DRtg 102.0. Този показател се изчислява на сто владения на топката и показва, че когато е бил в игра отборът му е вкарвал повече точки от колкото е получавал. Обобщаващият му статистическият рейтинг PER е 14.1, който е съвсем близо до критерия за стартиращ играч от PER 15.0. За такъв е привлечен и в ямболския отбор. Напредналите статистики ясно показват, че това момче има потенциал доста над средния за НБЛ. В Ямбол ще има реална възможност да го покаже. Договорът на Тонев е за 1+1 години.
За да пристигне Ивайло Тонев в отбора ни се наложи да се разделим с Костадин Лазаров. Ямбол разполага с доста играчи на гардовата позиция. В отбора ще остане опитният плеймейкър Дарин Иванов. Спортно-техническото ръководство на отбора ще привлече и чужденец на позиция гард. Ямбол запазва Евгени Василев и Стилиян Иванов. Намеренията на Тони Дечев са да даде поле за изява и на юношеските национали Георги Герганов и Пламен Илиев, които също са гардове.
Пожелаваме успех на Ивайло Тонев с екипа на Ямбол!

 

Untitled Document