yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

efbet НБЛ | редовен сезон
14 април 2021, Ямбол
| 24 кръг
ЯМБОЛ 83 @ БЕРОЕ 75
видео | резюме | стат

77-101
краен резултат

@
efbet НБЛ мъже
редовен сезон
17 април 2021
/събота/
18.00 часа
Арена Ботевград
ЯМБОЛ @ ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ
efbet НБЛ мъже | 1 кръг, 1-ви мач
плейофи 2021
23 април 2021
/петък/
19.00 часа
Универсиада | София
 
Untitled Document
ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО РЕФЕРИРАНЕ НА МАЧ
26 март 2021

 

ПОЗИЦИЯ
на БК „Тунджа“ Ямбол относно съдийството на баскетболния мач от 22-я кръг на НБЛ между отборите на Ямбол и Левски ЛукойлНие, ръководителите, треньорите и състезателите на мъжкия отбор на БК „Тунджа“ Ямбол имаме своите претенции относно слабото и пристрастно рефериране на мача ни с Левски Лукойл от 22-я кръг от НБЛ провел се на 24.03.2021 г. в Ямбол.

В подкрепа на тези думи:

Срещу нашия отбор бяха отсъдени 25 лични нарушения, 2 от тях технически срещу 15 за нашия опонент.

Бяха отсъдени нарушения, след които баскетболистите от отбора на Левски Лукойл изпълниха общо 32 наказателни удара срещу само 5 от отбора на Ямбол (през сезона до сега средно на мач изпълняваме по 17,9).
14 от тези 32 наказателни удара за Левски Лукойл са изпълнени в последната четвърт от мача, срещу нито един (0) за нашия отбор.
В тази последна част са отсъдени 12 лични нарушения за играчи на Ямбол (2 технически), срещу само 3 за Левски Лукойл. Всичко това при резултат 65-57 за нас в края на третата четвърт.
През първото полувреме, след което водихме убедително в резултата с 11 точки , личните нарушения бяха равни по 7. През второто полувреме, през което отборът на Левски Лукойл заигра по-агресивно в защита по мнение на техният щаб , личните нарушения стават 18 за Ямбол срещу 8 за Левски Лукойл.

За натрупани 5 лични нарушения от игра излязоха трима наши играчи, всичките играещи на позиции в подкошието. И за тримата петото им лично нарушение е отсъдено тенденциозно и с умисъл от страна на реферите.

- петото нарушение на Андрей Иванов идва след като играчът на Левски Лукойл Ракуел Мичел го избутва съвсем видимо и пред погледа на единия от реферите. След това избутване Андрей Иванов пада сблъсквайки се с Венцислав Петков.

- петото нарушение на Уили Атууд се отсъжда, след като центърът на Левски Лукойл Кийт Бенсън след стрелба към коша се стоварва и с лакът удря в главата Стоян Петков, който видимо изпитва болка и не може да реагира в ситуацията. Преди това се отсъжда смехотворно четвърто лично нарушение в атака на Уили Атууд срещу играча на гостите Герасим Николов, който според нас съвсем умишлено е пуснат да играе провокативно срещу конкретни наши играчи.

- петото нарушение, отсъдено на Стоян Петков, го видяха явно само реферите. То е отсъдено като задържане на противников състезател при борба под коша. Баскетболът все пак е контактен спорт.

Още в началото на мача бяха отсъдени по различен начин две идентични ситуации. В първата се отсъдиха крачки на Уили Атууд, а буквално след две атаки се пропуснаха да се отсъдят много по-видими крачки на Кийт Бенсън, след които последва кош с изпълнение на наказателен удар. Още в началото разбрахме какво ни очаква.

При резултат 78-76 при борба за отскочила топка овладяна в нападение от Кийт Бенсън, същият настъпва крайната линия. Това нарушение на правилата не се отсъжда от рефера, който има перфектна видимост към ситуацията. След това последва пас към Венцислав Петков, който бележи кош за три точки.

За всичко описано по-горе прилагаме видео.

Това са само малката и най-фрапантната част от реферските отсъждания в наша вреда.

На всички ви е ясно, че в баскетболът има микро ситуации, които могат да решават мачове. Изброените от нас са точно такива. Всички тези ситуации, не само по наше мнение повлияха на развоя на мача. По-лошото от това е, че те бяха съвсем умишлено и тенденциозно подминати или отсъдени в наша вреда и то в точните моменти за промяна посоката на развитие на мача. Това баскетболните хора могат много ясно да отличат и не е необходимо да ни се обяснява с клишета, че „всеки може да греши“, „както грешат състезателите, така грешат и реферите“ или „това не влияе на резултата, защото такива отсъждания има в ущърб и на другия отбор“.

Искаме след всеки мач, не само след тук описания, когато има спорни ситуации в последните минути, съдийската колегия да излиза с публичното им разяснение.

Нормално е да има грешки, но не е нормално в повечето случаи те да облагодетелстват един и същ отбор.
Само в подкрепа на тези думи споделяме следните факти. В този мач се получи разликата от -27 стрелби от наказателната линия за двата отбора (5 срещу 32). Това е най-голямата разлика от всичките ни 551 официални мача за последните 21 редовни сезона. Този мач подобри рекорда от -26 разлика в други два мача играни от нас на 16 март 2019 (8 срещу 34) и на 15 януари 2021 (2 срещу 28). И в тези два мача опонента ни е един и същ ........ Левски Лукойл. И в трите описани случая отборът от София ни побеждава с малка разлика.

И един последен акцент. Защо реферът Иван Маринов има наряд за втори пореден мач на Левски Лукойл, като и двата двубоя се очакваше да бъдат много трудни за тях предвид контузените им играчи?

 

С уважение

УС на БК „Тунджа“ Ямбол


Untitled Document