yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
КАДЕТИТЕ СЪС СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ФИНАЛИ
5 юни 2019

Отбор кадети U16 на БК „Тунджа“ – Ямбол постигна голям успех, като се класира на второ място на завършилите във Варна Национални финали. Във финалния мач за златните медали момчетата на треньор Стойо Чолаков загубиха от домакините от Черно море Тича с 69-80. Преди това обаче те постигнаха четири поредни победи.
В Първия ден от надпреварата ямболския отбор победи убедително Балкан /Ботевград/ с 84-65. В този мач нашият баскетболист Петър Петров хвана фантастичните 28 отскочили от ринга топки и то сам за 22 минути. Най-резултатен бе Красимир Кънев с 25 точки. Андон Вачев също бе на висота със своя „дабъл-дабъл“ от 23 точки и 14 борби.
Вторият мач на Ямбол бе срещу амбициозния отбор на Берое. На три пъти през сезона Тунджа надигра убедително старозагорци, като последният път бе с 50 точки разлика. Двубоят от Финалите обаче бе напълно равностоен. Благодарение на големият си опит нашите спечелиха трудно със 72-67 след като капитанът ни Николай Нинов постигна 20 точки, 12 борби, 5 асистенции и впечатляващите 7 отнети топки. Андон Вачев бе най-резултатен с 23 точки. Победата срещу Берое ни класира за полуфиналите, но последната среща от групата срещу БУБА бе важна. Победителят от нея не само печели първото място в група А на турнира, но и избягва считаният за фаворит Черно море Тича, победител в група Б. Ямбол изигра силен мач срещу винаги борещите се за призови места момчета от БУБА. Крайният резултат от мач бе неочаквано убедителен в полза на ямболския отбор 67-48. Петър Петров отново впечатли с изявите си в подкошието със 22 борби.
На полуфинала Ямбол победи Левски със 63-51. Това бе трети мач, в който Петър Петров хваща двадесет и повече борби. Андон Вачев с „дабъл-дабъл“ от 16 точки и 11 борби. Плеймейкърът ни Йоан Христов бе най-резултатен с 18 точки.
За първи път след 2001 Ямбол класира два отбора при подрастващите за финалния мач на ДП в рамките на един сезон. Преди това и отбор момчета U12 играха и спечелиха финала в своята възрастова група.
Тази баскетболна формация печели вече трети медал за Ямбол, в три различни възрастови групи (два златни и един сребърен). Това в нашата история се е отдавало само на поколението '58-'60 на Георги Станков, Георги Ковачев, Георги Глушков, Иван  Чолаков, с треньор Симеон Варчев, всички те в последствие играчи и треньори от "Залата на славата" на ямболския баскетбол.
Пред тези момчета обаче има още три години при подрастващите, така че те могат и да подобрят това постижение, което им и пожелаваме.
Петър Петров пък стана властелинът в подкошието на тези Национални финали във Варна.
Младият ямболски баскетболист хвана средно на мач по 19.4 отскочили от ринга топки, от тях 7.4 в нападение. Тези статистически показатели са направо чудовищни за баскетболист висок 192 см. Следващият след него в тази класация е с 6.4 борби по-малко. Наградата си той получи от легендарния Спас Натов, на който се надяваме да подражава. 

медалистите от Ямбол: Николай Нинов (к), Георги Герганов, Петър Петров, Андон Вачев, Красимир Кънев, Йоан Христов, Майкъл Жеков, Стефан Атанасов, Калин Ангелов, Илиян Мартинов, Герасим Тодоров, Стоян Недялков, Гюрай Назмиев и треньор Стойо Чолаков.


Untitled Document