yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 26-ти кръг
23 март 2024 /събота/ | Ямбол
ЯМБОЛ 79 vs. ЛЕВСКИ 80
видео | стат

7-ми 11-15 | 8-ми 10-16

LIVE
видео | стат

vs.
СЕЗАМ НБЛ
27 март 2024
/сряда/,
18:00 ч.
з. Диана | Ямбол
ЯМБОЛ @ БЕРОЕ
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 28-ти кръг
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
 
Untitled Document
АРГУМЕНТИ ЗА НЕПОСТВЕНИ ОТБОРИ В ЖРЕБИЯ ЗА КУПАТА
8 януари 2014

Управителният съвет на БФБаскетбол ще се събере за първо заседание за 2014 година на 9 януари. В  четвъртък от 12.00 ч. в Заседателната зала на ет.1 на Спортната палата в София управата ще разгледа и приеме Наредби за двата турнира за Купа България при мъжете и жените за този сезон, както и Купата на БФБ. Една от основните промени, които ще се дискутират на това заседание поне в наредбата за провеждането на турнира за Купа България при мъжете ще бъде тази, жребият за нея да не бъде дирижиран както до сега, което означава първите четири отбора в класирането от редовния сезон в НБЛ след втория му етап да не могат да се срещат помежду си на четвъртфиналите.
Искам с написаното по-долу да подкрепя идеята за непоставени отбори в жребия. Това предложение не е с цел да облагодетелства интересите на ямболският отбор, но то според мен ще бъде в интерес на баскетбола, престижният турнир да бъде по-непредсказуем и от това по-атрактивен и будещ по-голям интрига, което ще доведе до по-голям интерес от зрители и медии с цел популяризиране на баскетбола в България.
Аргументите в полза на не дирижиран жребии са няколко.
Първо, в този вид турнирна надпревара най-важното е излъчване на носител на Купата. Това трябва да бъде цел на всеки уважаваш себе си клуб участващ в надпреварата. След неговото изиграване се помни само победителя, а класиране на второ, трето или четвърто място поне за отборите с амбиции не носи голямо удовлетворение. Очевидно е ясно, че отборът, който спечели този турнир ще трябва да надиграе всичките си опоненти по пътя. Дали в гонене на заветната цел ще срещнеш по-силен и ли по-посредствен отбор в първата фаза на турнира не би трябвало да има значение за отбор поставил си максималната цел – Купата.
Втори аргумент. Ако отново се приеме дирижиран жребий, при таз годишните селекции на отборите в НБЛ на четвъртфиналите могат да се очакват МАКСИМУМ два интересни мача с интрига. Не дирижираният жребий ще гарантира в първия етап не максимум, а МИНИМУМ два интригуващи мача. Дори по волята на жребия да има двубой между Спартак Пл. и Берое на четвъртфинала, аз съм убеден, че той ще бъде много по-интересен и криеш неизвестност до неговия край от колкото мач между един от двата отбора и Лукойл Академик например. Жребият с поставени отбори до голяма степен лишава от интерес четвътфиналният етап, защото повечето от четирите двубои ще са напълно предсказуеми, с изявен фаворит. Това води до по-малък зрителски интерес и евентуално един мач, които да буди интерес у телевизията предаваща турнира.
Трети аргумент за не дирижиран жребий. При него се дава по-голям шанс на така наречените по-малки отбори да пробият в надпреварата. Ако един такъв отбор достигне в по-предна фаза от турнира ще може да фокусира и по-голямо внимание върху себе си, което може да доведе до повишаване интереса на баскетбола в съответния град и намиране на повече спомоществователи за този спорт, а за хората, които и до сега подпомагат неговите изяви ще даде удовлетвореност и усещане, че не си дават парите за нищо.
Четвърти аргумент. Досегашната практика в Турнира за Купа България показва, че мача за 3-4 място почти винаги е неглижиран. Не се предава по телевизията. Зрителите в залата са малко, освен ако в него не участва домакина, а отборите в мача за бронза са твърде разочаровани от загубата на полуфиналите. Дори се чуха гласове този мач да отпадне от програмата на надпреварата. Ако обаче в мача от така наречения малък финал попадне отбор, който отдавна не е достигал до него, при всички положения неговите играчи, треньори и ръководители няма да се отнесат с досада и няма да го изиграят без пълна мобилизация, защото на много от тях това може да бъде един от малкото шансове да вземат медал в кариерата си. Това може да се постигне само, ако се пребегне до пълен жребий.
Пети аргумент. За разлика от други спортове отборът спечелил Купа България в баскетбола не придобива право за участие в Европейски клубни турнири. Не му носи и някакъв финансов дивидент. След като „Купата“ не осигурява някакви привилегии за клубовете, освен трофей във витрината и снимка за спомен, защо е необходимо по някакъв начин да се облагодетелствани отбори, които в един временен етап от сезона са заели по-предно място в класирането. Ако на победителят в Купа България се осигуряваше място в евро турнири и да се използва за аргумент, че в името на доброто представяне на българският клубен баскетбол в Европа трябва да участва силен отбор, а не случайно промъкнал се такъв мога да се съглася, но в случая не е така.
Шести аргумент. Купа България и Държавното първенство по баскетбол в НБЛ са две напълно различни надпревари. Защо, класиране и то временно такова от редовния сезон в НБЛ трябва да облагодетелства някои отбори. Не случайно употребявам думата ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА. Кой може да твърди, че 4-я отбор в подчертавам временно класиране в редовния сезон е по-стойностен от 5-я в това класиране. При дирижирания жребий една победа повече или дори по-добро точково съотношение между два отбора може да отредели 4-я и 5-я. Разликата не е голяма, но на единия отбор му осигурява голямо и бих казал незаслужено предимство в жребия.
Седми аргумент. Подобни турнири за националните купи в различните видове спорт крият един по-особен привкус. Те дават шанс на по-малките да се съревновават с големите. Всичко се решава в един мач. В такива турнири се раждат легенди, които се разказват на поколения. Присъствалите на подобни мачове фенове ги помнят цял живот, защото дават възможност на Давид да победи Голият. Дайте шанс на много фенове да тръпнат в очакване преди мача на любимият им отбор и в по-напреднала фаза от турнира, а не предварително да се чувстват като обречени и за много от отборите участието в Купа България да бъде едно досадно задължение, знаейки, че не им се дава шанс да постигнат нещо по-значимо.
Друго според мен, което може да се промени в Наредбата за провеждане на турнира за Купа България е това четирите четвъртфинални мачове да не се играят в един ден, а да се разделят в два дена по два мача. Аргументите за това могат да са доста убедителни.
Първо, дори и най-ревностните фенове на баскетболната игра трудно биха издържали в залата да гледат четири поредни мача един след друг.
Второ, за да се проведат четири баскетболни мъжки двубоя от такова ниво в един следобед се налага първите два от тях да се играят в необичайно ранен част за спортно съревнование. Обикновено първия от тях започва в 13.00 часа, а втория в 15.15 часа. Подобни часове са неудобни както за зрителите, защото четвъртфиналите се провеждат в работен ден, така и за евентуално телевизионно излъчване, по същата причина, че зрителският интерес ще е малък, защото хората са на работа. Не на последно място тези часове на провеждане на мачовете не са удобни и за състезателите. Те рядко тренират и се състезават по това време на денонощието. От това не може да се очаква те да покажат най-доброто от себе си. Всичко това може да се промени, ако четвъртфиналите са в два дни. Тогава двубоите ще се провеждат в удобни часове за игра, например 18.00 и 20.15 часа, което ще повиши зрителския и телевизионен интерес. По не за това се иска малко далновидност и подобна промяна няма да засегне интересите на нито един клуб.

Untitled Document
 
Untitled Document