yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document

РЕКОРДИ И АНТИРЕКОРДИ НА МАЧА НИ С ЛЕВСКИ
13 февруари 2011

Ямбол победи за трети път в своята история Левски като гост за седмата си победа в първенството до този момент. Тази победа може да я наречем и най-сладката от трите, защото предните две бяха постигнати, когато ямболският тим като селекция и бюджет бе на нивото на своя опонент. През този сезон нещата не са такива. Бюджетът на тимът от София няколко пъти превишава този на Ямбол, а в селекцията му присъстват скъпоплатени чужденци. Вярно, те играха без своя най-полезен баскетболист П.Лодърдейл, но и в редиците на нашия отбор отсъстваха двата ни основни гарда С.Говедаров и Ю.Радионов.
Преглеждайки статистическите факти от мача се натъкнах на рекордни и антирекордни постижения за наш опонент за последните поне 11 сезона. Както изтъкнаха след мача официалните лица на Левски основната причина за тяхната загуба се крие в слабата им стрелба от игра. Както се оказа тя не е слаба, а направо катастрофална. За две точки играчите на Левски са отбелязали едва 13 от 38-те си опита за стрелба или 34 %. Само Сливен през сезон 2007-08 са имали толкова нисък процент успеваемост в опитите си да обстрелват нашия кош за две точки, като съвпадението в съотношението успешни и не успешни стрелби е пълно. Ако в този статистически показател Левски изравни абсолютния антирекорд, то в стрелбата общо от игра успя да го подобри. За последните единадесет сезона до последния ни мач нито един наш съперник не е имал стрелба от полето по-нисък от 30 %. Най-слабото представяне бе на Спартак Пл. на 11 март 2001 г., когато плевенчани са успели да вкарат 34 % от стрелбите си (24-76). На 11 февруари 2011 това бе подобрено от Левски. „Сините” баскетболисти успяха само в 28 % от стрелбите си (20-71). Двадесетте им успешни опита са само с един повече от изравняването на друго антипостижение от само 19 коша от игра на наши опоненти.
Играчите на Левски бяха на другия полюс по друг статистически компонент. Те успяха да хванат рекордните за опонентите ни през последните единадесет сезона 24 борби в нападение, като през настоящата кампания върховото постижение бе на отборите на Лукойл Академик и Евроинс Черно море с по 19 офанзивни борби. Добрата работа на левскарите под нашия кош доведе и до общо 56 борби за отскочилата от ринга топка. С този си резултат те подобриха абсолютния рекорд на наш опонент, който до този момент бе 54 борби и поставен на 4 януари 2011 от Лукойл Академик.
От своя страна Ямбол направи най-силната си част за сезона. Това е първата в победния мач. В нея постигнахме върховата разлика за една част от 13 точки (24-11). В последната, заключителна четвъртина пък ограничихме съперника само до 9 точки. Това сме го правели и с още два други отбора до сега, които са успели да вкарат толкова малко точки за един десет минутен период
В този двубой трябва да отбележим и върховите за сезона 6 асистенции на Давор Сатлер и това, че Павел Маринов е направил рекордните в кариерата си 15 опита в стрелбата за 2 точки ( 2AFG).

 

yambolbasketball.com