yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document

ЯМБОЛ-ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО НОВОТО ПЪРВЕНСТВО
16 септември 2010

БОРИСЛАВ НЕНОВ


Безпаричието в крайна сметка сякаш подмина баскетболни­те ни мъжки отбори и наближаващият шампионат на България дори дава признаци, че може да е по-силен от миналогодишния. Шампионите от Лукойл Академик наистина се разделиха с играчи от класата на Перо Антич и Уили Дийн, но привлякоха двама американци и един македонец. Очаква се към тях да се присъедини и страшилището под кошовете Каспар Камбала, а взеха в редиците си и младият и талантлив гард Божидар Аврамов, както и опитният централен нападател Тенчо Банев. Банев години наред бе в националния отбор, но въпреки солидните си габарити все не можеше да даде това, което се очакваше от него. При първата контрола ср­щу Ямбол в зала "Диана" Банев обаче показа, че престоят в чужбина му се отразил добре и ще бъде фактор в първенството ни. Чернокожият американец Брендън Баумън, играещ на позиция номер 4, показа класа в тези контроли. Същото стори и плеймейкърът Доминик Джеймс, а за капитана Тодор Стойков е по-скоро излишно да припомня ме неговата висока класа.
Вицешампионът и носител на Купата на страната Левски запази състава си от миналия сезон, с едно единствено изключение--плеймейкърът Робърт Фрейзър бе за­менен от свой сънародник, който е със солиден стаж по терените на Европа. Така че Константин Папазов разполага с добре смазан механизъм и резонно ще бъде сред основните конкуренти на "студентите" за т­тлата .
Основен конкурент за медал се очартава и Рилски спортист. Самоковци направиха мащабна селекция. Македонският треньор на "скиорите" Александър Тодоров е и амбициозен, и хитър специалист и ще гони нещо повече от място в призовата тройка на първенството. Той има на какво да стъпи в тази си цел, тъй като играчи като Атанас Радев, Иван Лилов, Александър Груев и другите чуждестранни попълнения ще дадат класа на Рилски спортист. Класа, вероятно по-висока от миналия сезон.
Какво да очакваме от нашия Ямбол? С опитни гардове като Станислав Говедаров и Юлиян Радионов, с талантливо младо крило като Павел Маринов и нахъсания Иван Марчев, с тежки центрове като Николай Върбанов и Нинослав Тмушич, с играчи на позиция четири като Стоян Петков и Илия Цветкович отборът ни изглежда добре балансиран и имаме шансове да сме сред факторите в надпреварата.
Много е рано за сигурни прогнози, трябва да се завърти турнирът в Кавадарци, както и последният турнир преди началото на Лигата, този в памет на Петър Майсторов, за да сме по-наясно с почерка на новия старши треньор Ивайло Стоименов и с това в каква форма са баскетболистите ни. Нашите фенове помнят как миналата година на турнира Майсторов Ямбол бе като фурия и отупа дори Левски, а в първия кръг от първенството в Бургас Черноморец ни надигра убедително. Нямаме, на този етап, и яснота какво могат преките ни съперници. Не сме видели в действие нито Черноморец с Прийст Лодърдейл в редиците си, нито Евроинс Черно море, с младежката си флотилия, към която обаче тия дни се присъедини качествен и натрупал вече опит плеймейкър като Пламен Алексиев. В плевенския Спартак повсяка вероятност ще се завърне дългогодишният национал Хрисимир Димитров, а съотборниците му са все стари кучета, които не са забравили да хапят. В изиграните си до сега няколко предсезонни мачове в Ботевград показат и те своите амбициите за призово класиране.
Ние ще бъдем без Димитър Ангелов, а това е голяма загуба, която много трудно може да замести едва 22-годишният сърбин Илия Цветкович. Няма да бъде с жълто-синия екип и страшно опитен баскетболист, какъвто е Левен Белберов. Въобще, скамейката на нашите ми се вижда късичка. На нея ще има няколко тийнейджъри, ала е по-скоро илюзия, че след един месец те ще скочат и ще се противопоставят успешно на Тодор Стойков, Йордан Бозов или Атанас Радев.
Така че е добре да почнем по-скромно, а сетне да има поводи за оптимизъм.

yambolbasketball.com