yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document

ПЛЕЙМЕЙКЪРЪТ, КОЙТО ПАК ЩЕ ДИРИЖИРА "ЯМБОЛ".
16 август 2010

БОРИСЛАВ НЕНОВ, в-к „Делник”

Той е играл в най - силните български отбори - "Лукойл Академик", "Левски","Евроинс Черно море", бил е национален състезател, един от най-симпатичните български баскетболисти-Юлиян Радионов. Това лято около него се разгоря трансферно наддаване, след като родният му клуб "Черноморец" поиска да го има в редиците си, но и "Ямбол", където плеймейкърът игра през миналия сезон, не искаше да се разделя с един от водещите си играчи. В битката за баскетболистът се намеси и чуждестранен клуб, ала в крайна сметка президентът на БК "Тунджа" Валентин Ревански излезе с предложение, което отказа другите от по нататъшно наддаване.
Така на 30 август гардът ще започне подготовка с "Ямбол" и отново ще носи номер 7. Всички фенове се надяват, че и през новия сезон ще бъде същият страхотен плеймейкър и ще тегли напред съо­тборниците си.
На 1 юли тази година Радионов навърши 31, но изглежда като тийнейджър и може да изиграе цял мач, без да седне на резервната скамейка дори за секунда. Всъщност през миналия шампионат показа, че може да изиграе без смяна не 40 минути, а 50, щом ситуацията налага, както стана с "кървавото" дерби между "Ямбол" и "Левски" приключило с победа за нашите след две продължения.
Юли завърши миналия редовен сезон като номер 1 в НБЛ по откраднати топки - имаше по 2,6 средно на двубой, с което остави след себе си имена като гарда на "Лукойл Академик" Уили Дийн, Иван Лилов от "Балкан" и Арън Харпър от "Левски". Вкара средно на мач по 10,10 точки, спечели 3,92 борби, направи 4,08 асистенции и заработи коефициент от 12,32. Показатели, които ясно сочат, защо се стигна до наддаването за него през лятото.
188 сантиметровият гард се вписа изключително бързо в състава на "Ямбол" и още на предсезонния турнир в памет на Петър Майсторов стана видно, че нашият тим най-сетне е намерил нужния му плеймейкър.
Радионов излъчва спокойствие и ведрина, не губи присъствие на духа и може да се нагърби да завърши атаката и в най-напрегнатия момент, макар че работата му е да създава възможности за другите да стрелят към коша. Не афишира претенции за звезда, а е точно такъв играч, което по никакъв начин не пречи да бъде част от отбора, а не витаещ в собственото си его баскетболист.
Феновете на "Ямбол" веднага го харесаха, макар Юлиян да избягва външните ефекти и да се концентрира върху това как е най-добре да се отиграе атаката или как да помогне в защитен план на съотборниците си. Притежава отличен дрибъл, може да бъде с поразяваща ръка от далечна дистанция, въпреки че не се увлича по стрелбата от зоната на трите точки. Не се увлича, но и не се колебае, щом развоят на двубоя налага подобни изстрели, както беше в мача - драма срещу "Левски" в зала "Диана".
Девизът му е "Бий, за да те уважават". Преминал е през отборите на "Черноморец", "Черно море" /Варна/, "Лукойл Академик", "Левски", което е признак не само на рутина, а и на способност да се пригоди към различни треньори и различни съотборници. С капитана Станислав Говедаров направиха чудесен тандем и именно те са мозъчния тръст, който прави играта на "Ямбол".
Ако има нещо, което пречи на Юлиян Радионов, това са честите контузии и заболявания, затова и той си пожелава те да не го съпътстват през сезона. В миналия шампионат това се получи, плеймейкърът игра в 27 от 28 мача в редовния сезон, не пропусна нито една среща и от плейофите с "Рилски спортист".
Любимият му филм е "Оркестър без име" и това може би обяснява защо някои го наричаха "момчет -усмивка". Момчето порасна, но усмивката продължава да се появява. Дано през новия сезон това да бъде по-често, защото е една от предпоставките за успехите на баскетболния "Ямбол".

yambolbasketball.com