yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document

КЪДЕ ДРУГАДЕ, АКО НЕ В ЯМБОЛ ?
16 февруари 2010

На свое редовно заседание УС на БФ „Баскетбол” взе много важно за ямболските привърженици на баскетбола решение. Ръководителите на този спорт в България решиха да предоставят правото да организира 56-то издание на турнира за Купата на България на град Ямбол. Така след точно 20-т години новият носител на националната купа отново ще стане известен на терена на фамозната зала „Диана”. Това ще бъде третото домакинство на тази надпревара, което се дава на града ни. Първият път е било през 1977 година. Тогава ямболският отбор носещ името „Лъсков” печели първият си престижен медал – бронзов. Вторият път, когато сме били удостоени с честта да приемем турнира е бил през 1990 година. Тогава ямболски отбор не е участвал, защото решението е било първенеца да бъде определен на неутрален терен и той се е казвал ЦСКА.
Двадесет години са твърде голям период, в който това престижно събитие не е било в град с традициите и успехите на Ямбол в баскетбола. След като всички градове имащи тогава претенции за отличията го бяха приели като Варна, София, Димитровград, Плевен и отново София и Варна и точно когато Ямбол бе изградил боеспособен тим, готов за медал, бе взето отново решение града домакин да няма участник във финалната фаза. В тези години, някой от организаторите дори нямаха и отбор в елита на баскетболното ни първенство. Така се заредиха Бургас, Ботевград, Пловдив. За да се увеличи интереса към баскетбола бяха предпочетени В.Търново, Сивлиево, Ст.Загора и Перник. Последните два домакина бяха Самоков и Плевен. Така след дълги митарсва домакинството на турнира идва на място, където то ще получи отличен прием.
В историята на Купата на България ямболския отбор е загубил всичките си осем полуфинала, в който е участвал. През 1977 година от Левски в Ямбол. През 1993 г. от ЦСКА в София. През 1999 г. от Фикосота – Шумен в Ботевград. През 2000 и 2001 от Черно море съответно в Пловдив и Плевен. През 2002 във В.Търново от Левски и през 2003 и 2006 от Лукойл Академик в Севлиево и Русе.
Ямбол има четири бронзови медала от този турнир ( 1977, 2000, 2001, 2002 ) и нито един изигран финал. Дали не е дошло време и за това?
Баскетболна България се довери на Ямбол и ние няма да я подведем. Няма къде другаде в страната баскетболната игра да получи по-голяма реклама. Няма къде другаде мачовете да бъдат посетени от по-многобройна и компетентна публика.
Ямбол ще сътвори най-вълнуващият баскетболен спектакъл помнещ се от всички!

Благодарим на всички, които взеха достойното решение Ямбол да приеме "Купата"!

yambolbasketball.com