yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
ВЕРОЯТНИТЕ СЪПЕРНИЦИ ЗА "КУПАТА"
22 януари 2009

На свое заседание на 21 януари УС на БФ”Баскетбол” реши във финалният турнир за Купа „България Леденика” участие да вземат осем отбора. Домакин на надпреварата ще бъде един от тях, този който задължително разполага със зала с капацитет по-голям от 1000 зрители.
За да се определят осемте финалисти на 6 и 8 февруари ще се изиграят срещите от единственият предварителен кръг. От него са освободени отборите на Лукойл Академик, Левски и Спартак Пл. Това са първите три отбора в НБЛ след изиграването на срещите от първите два етапа на първенството.
Десетте отбора участници в квалификационния кръг ще бъдат разпределени в две урни. Ямбол е в първата от тях, което му гарантира домакинство в мача-реванш на 8 февруари. Евентуалните наши съперници на жребия, който ще се тегли на 26 януари са следните:

•  Балкан Ботевград – Това със сигурност е най-тежкият жребий, който може да ни споходи. Ботевградчани са убедителни лидери в А-група. Изваденият в последния момент от участие в Лигата тим ще иска да докаже неправомерността на това решение, а това може да стане като отстрани от турнира някой от поставените отбори от НБЛ. Балкан разполага с най-добрият играч във вторият ешалон Атанас Радев. Бившият баскетболист на Ямбол вкарва за отбора си по 26.2 точки и хваща по 10.2 борби. Средният му индекс на ефективност е впечатляващ-32.8. На друг бивш играч на ямболският отбор ще разчита амбициозният Георги Младенов да класира отбора си поне до четвъртфинал в турнира. Това е Мартин Хорозов. Тежкото крило реализира средно по 16.1 точки и лови по 6.5 борби. На още един играч трябва да обърне особено внимание нашият треньорски щаб, ако ни се падне този противник. Това е бившият младежки национал Любомир Лилов. Той е третия по стойност играч на Балкан. Стартовата петица на този евентуален наш съперник се допълва от плеймейкърът Ценко Наков и атакуващият гард Бойко Миленков. Задачата на съперника на Ботевград може значително да се утежни, ако в трансферният прозорец те успеят да превлекат в състава си националът Бойко Младенов, който в момента е без отбор.

•  Черноморец Бургас – вторият във временното класиране на А-група отбор разчита на трима на пръв поглед еднотипни по стил на игра гардове. Димитър Рошманов е най-резултатният играч на бургазлии. Той вкарва по 24.1 точки. Другите две момчета са игралият и сред елита с отбора на Сливен Димитър Георгиев (11.4 т.) и Димитър Найденов (14.4 т.). Черноморец разполага и с младите таланти Емил Бинев (13.6 т., 5.8 борби), който играе като тежко крило и Емил Димов (12.1 т.). В Бургас все още играе и 39-т годишният ветеран Минчо Алексов. Въпреки, че е втори по-сила отбор от потенциалните наши съперници, това определено е най-предпочитаният за нас жребий, защото ще ни се наложи да пропътуваме само 93 км. до морския град.

•  Видахим Видин – въпреки, че е напълно преодолим съперник за Ямбол едва ли на момчетата на Иван Чолаков ще им се понрави да ни се падне този отбор. Това ще наложи те да пътуват до най-отдалеченият областен град от Ямбол. На никой няма да му бъде приятно да пропътува близо 500 км. по лошите северозападни пътища до крайдунавския град.
Най-силният играч и безспорен лидер на видинчани е също бивш игра на Ямбол Николай Балев. MVP -то на Ямболгаз за 2004 и 2005 година вкарва по 21.9 токи и „сграбчва” по 10.5 борби са своя индекс от +24.18. Неговото опазване ще бъде основна грижа за нашите момчета. Други двама баскетболисти имат съществен принос за отбора си са Ивайло Илиев (+13.0) и Теодор Киров (+12.1). Видахим е трети в класирането на А-група.

•  Славия София – Софиянци са един млад тим. Неговите най-опитни играчи са преминалият през Левски, ЦСКА и Р.спортист Ивайло Константинов и юношата на Самоков Момчил Петров. В Славия играе и шампионът с Лукойл Академик Йовчо Атанасов и преминалият през елитният Спартак МВР Златко Запрянов.

•  Дунав 2007 Русе – Воденият от бившият национален треньор Росен Барчовски е пети в класирането на А-група. Русенци разполагат с прилични за вторият ешалон играчи в подкошието. Това са играещият треньор на отбора Николай Господинов и плевенчанинът Борислав Генков. Преди няколко дни привлякоха и синът на легендата на българският баскетбол Бойчо Брънзов, който също е център. Най-добрият играч на Дунав 2007 обаче е младежкият национал Кристиян Борисов. Нисичкият плеймейкър вкарва по 16.7 точки и дава по 3.2 асистенции. Опитният Калоян Костов е другият техен лидер.

Класация по предпочитание на съперник:

1.  Черноморец-Бургас
2.  Славия-София
3.  Дунав 2007-Русе
4.  Видабаскет-Видин
5.  Балкан-Ботевград

 

yambolbasketball.com