|
yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 
Untitled Document
ТРИМА В БИТКА ЗА MVP
23 април 2009

До края на редовният сезон в първото издание на Националната Баскетболна Лига остават само три кръга. Все повече занимаващите се с баскетболна статистика ще поглеждат към цифрите в нея. На база на тях, те ще правят и разнообразни класации. Създателят на баскетболният сайт на Ямбол в пети пореден сезон ще се опита боравейки с фактите принципно да определи най-добрите баскетболисти в българското първенство. Какво показват те до момента? В най-ценната класация, тази за MVP на шампионата води лидерът на Р.спортист Травис Питърсън. Той е играл във всичките двадесет и три мача за своя отбор и сборът на индексите на ефективност от тях е +444. Големият въпрос е дали водещият през целият сезон самоковец в тази ранглиста ще успее да запази лидерството си. Американецът на Самоков е плътно следван от звездите на Левски Стефан Георгиев и Маркъс Хол. Те непрекъснато свалят разликата и в момента националният ни център е само на един пункт от Травис (+443), а неговият съотборник има ефективност +441. Между тях тримата ще се реши спора за най-ценният играч в НБЛ. Предимство има баскетболистът на Р.спортист, защото ще изиграе един мач повече от своите опоненти. В символичната петица на лигата освен споменатите трима играчи влизат още Кори Макинтош и Хрисимир Димитров. Между тримата спорещи за MVP и в символичната петица можеше да бъде и нашето момче Байрън Сандърс, но той пропусна два мача, а в един от своите 22 за Ямбол игра само две минути поради контузия. Ямболският център е четвърти по ефективност с +401, но това че е изпреварен от двама, които играят в подкошието не попада и в първата символична петица. При всички положения обаче ще бъде във втората. Други двама наши баскетболисти Станислав Говедаров и Кирило Скуматов са сред водещите играчи в България и имат големи шансове да бъдат в третата петица на първенството.
Сред реализаторите безспорен №1 и такъв ще си остани и до края на редовния сезон е Маркъс Хол. Играчът на Левски има отбелязани 504 точки и оставя далече зад себе си Кори Макинтош, който има 420. Станислав Говедаров до момента е пети с 372 точки. И при борците под кошовете имаме абсолютен лидер. За наша радост това е Байрън Сандърс. Той е недостижим за преследвачите си със своите 235 борби. С 40 по-малко втори е центърът на Варна Атила Сантош. Байрън води в класациите за борби в нападение (64) и в защита (171). Нашият център е лидер и в една друга класация, по блокирани стрелби на противникови играчи. Той е недостижим с 32-та си блока. След като води в тези две класации, които са определящи за играта на един баскетболист в защита напълно заслужено той ще стане и защитник №1 в Лигата. Той е аналог на играчът от NBA Дуайт Хауър от Орландо, който също е лидер в тези две класации и стана най-добре защитаващият своя кош баскетболист в САЩ.
При най-добрите подавачи битката за №1 ще бъде между плеймейкърите на Р.спортист Бранко Миркович с 102 асистенции и този на Варна Кори Макинтош с 97. Трети до сега се движи Станислав Говедаров с 92 завършващи подавания. В оставащите мачове капитанът ни ще се опита да запази това престижно място в битка с Маркъс Хол, който има същият показател. Станислав попада между първите пет и в още една важна статистическа категория, тази по отнетите топки. Плеймейкърът ни е четвърти с 41 отнемания, колкото има и третия Асен Великов. Кори Макинтош (48) и Хрисимир Димитров (45) ще спорят за лидерство в тази класация.
Най-добър шести играч се очертава да бъде Асен Великов.

yambolbasketball.com