yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
СКОТ О'ГАЛАХЪР-НОВИЯТ ПЛЕЙМЕЙКЪР НА ЯМБОЛ
29 август 2008


В Ямбол пристигна нов играч и това е американският плеймейкър Скот О'Галахър. Той е висок 188 см, тежи 80 кг. и е на 24 години. Идва от Уорнър Пасифик Колидж от щата Орегон. Отборът му се състезава в Cascade Conference на National Association of Intercollegiate Athletics (NAIA) .
Скот е роден в град Грешам, Орегон и първия отбор, за който играе е гимназията в родния му град. През сезон 2003-04 и 2004-05 г. играе и учи за Портлънд Стейт от NCAA . Не получавайки много игрово време се мести в Уорнър Пасифик от NAIA . За този отбор О'Галахър става безспорен лидер и го прави шампион на дивизията. В последната година от обучението си американецът става № 1 в конференцията си по отбелязани средно точки на мач, със своите 23.9 точки. Пети е по асистенции – 3.7 и първи по процент успешно изпълнени наказателни удари – 202/228 88.6 %. Добавя към актива си и 4.6 борби – отлично постижение за плеймейкър и 1.5 откраднати топки. Играл е във всичките 32 мача за отбора си и във всеки от тях е влизал като стартиращ играч. Престоял е на полето по 34.0 минути на мач. Стилът на игра на Скот е типичен за съвременните играчи на позиция 1. Той определено е много агресивен, атакуващ баскетболист, бележи средно 8.0 от 14.7 те си опита за стрелба за 2 точки – 54.8 %. Изпълнява средно по 7.1 наказателни удара и от тях вкарва 6.3 – лидер по този показател в конференцията. Стрелбата му за три точки също е добра. Въпреки, че не стреля често от там, по 3.1 пъти, успеваемостта му е 44.9 %. Ефективността му в последния колежански сезон е +21.56. Това за играч на неговата позиция е направо фантастично. Ако успее и в българското първенство да повтори тази ефективност ще се превърне в един от най-добрите чужденци играли в Ямбол. За сведение, индексът на ефективност на У.Дийн, който бе образец за плеймейкър, през изминалия сезон е +19.3.
За големият талант на О'Галахър и неговите отлични изяви за Уорнърс Пасифик Колидж говори факта, че той два поредни сезона 2006-07 и 2007-08 е избиран в първия отбор All American съставен от най-добрите десет играча в цялата NAIA, а през последния сезон дори е бил сред номинираните за играч на сезона в нея. Като всички знаете това е изключително ценен приз за отвъд океана. За три годишният си престой в Уорнър Пасифик Скот се превръща в най-резултатният играч в историята на колежа.
Американецът е поставил подпис под договора си с Ямбол. Остава Иван Чолаков да стори същото, ако прецени, че ни е необходим. Стане ли това Скот О'Галахър ще бъде едва третият чужденец-плеймейкър играл за нас. За последно това стори Ненад Джорич през сезон 2002-03. Преди него за една година point guard ни бе и украинецът Евгений Анненков. И двамата оставиха отлични впечатления с играта си. Дано и третият стане наш любимец.
Всичко написано по-горе за Скот ме навежда на мисълта, че в Ямбол е дошъл един отличен баскетболист. Надяваме се предварителната информация за него да се оправдае и той да се превърне в лидер на ямболския отбор.






yambolbasketball.com