yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
ИЗБЕРЕТЕ НАЗВАНИЕ НА ЯМБОЛСКИЯТ ОТБОР
21 август 2008

Нашият сайт пое инициатива за даване на название на професионалния мъжки баскетболен отбор на Ямбол. По примера най-вече на американските професионални отбори и на много други дори и в нашата страна искаме благодарение и на вашата активност да изберем име, с което да станем популярни и с което да подкрепяме нашите любимци.
Предложените на вашия избор названия са подбрани от няколко десетките предложения от видни ямболски журналисти и писатели изучаващи ямболската история.
Накратко ще изтъкнем и мотивите накарали ни да предложим тези прозвища.
Първото название, което ви предлагаме е ТРАКИТЕ . Близо до Ямбол се намира археологическия резерват Кабиле. Това селище е било резиденция на владетелите на един от най-древните народи в Европа – траките. Тъй като траките не са имали титли на своите първи мъже ви предлагаме и още две названия на ямболския отбор свързани с траките. Това са ЦАРЕТЕ и ВЛАДЕТЕЛИТЕ .
След превземането на Ямбол от турците, градът ни се е превърнал нещо като гарнизон на турската армия. За нейното обслужване, изхранване, поддръжка на техните коне и оръжия се използвали жители на Ямбол наричани войнигани. Те се ползвали с големи привилегии и по-свободен начин на живот. Използвайки корена на това тяхно наименование ви предлагаме и името ВОЙНИТЕ. Също така смятаме, че името е удачно и за това, защото градът ни и регионът около него бе център на българската войска , а и сега много ямболци се записват в умиротворителни мисии.
Ямбол по време на Балканската война се е славил и със своя 29-ти пехотен полк донесъл славни войнски подвизи. По неговото име ви предлагаме и ПЕХОТИНЦИТЕ. Този пехотен полк е имал и свой марш, който в онези години е бил и нещо като химн на Ямбол. В него се пее: „Ние ямболци сме дивна мощ”, а пък ние ви предлагаме по този повод и ДИВНИТЕ . Дивни означава величествени, храбри, красиви, силни, чудни и още прилагателни в този смисъл. Освен пехота сме имали и мощна кавалерия, а и до ден днешен на Тодоров ден в града ни се провеждат конни кушии. Предлагаме ви и две названия на тези красиви животни – ЖРЕБЦИТЕ и АТОВЕТЕ.
През 20-те години на миналия век в Ямбол се зараждат първите в България анархични движение. Думата „анархия“ реално означава общество на свободни личности без управление. Не случайно анархизма се заражда край Тунджа. Ямболци сме хора със свободолюбив нрав и бунтарство към установените догми. Затова ви предлагаме и АНАРХИСТИТЕ и не стряскащото ВОЛНИТЕ. В характера ни е и непреклонността към фалша, затова и НЕПРEКЛОННИТЕ. Първи анархист в страната е бил роденият в Ямбол Георги Шейтанов. Шейтан означава дявол и неговия синоним демон и от там ДЯВОЛИТЕ и ДЕМОНИТЕ .
Ямбол празнува своя празник на деня на Свети Дух. Светият дух е част от светата тройца. Разбира се в съвсем друг смисъл ви предлагаме ТРОЙКИТЕ , има и баскетболна символика. От Светия Дух ви предлагаме и малко авангардното ФАНТОМИТЕ .
И последното название, което ви предлагаме е това с което ни знаят в цяла България, а именно маскарадните кукерски празници. КУКЕРИТЕ танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили, да пропъдят студа, а също така за плодородие и здраве. Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени за винаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

Гласувайте активно в анкета, за да посрещнем новия сезон с наше символично име. Можете да гласувате за повече от едно название. Най-популярните пет – шест от тях ще бъдат обсъдени от УС на БК”Тунджа” и ще се избере най-подходящото от тях.






yambolbasketball.com