yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
УСПЕХ НА ЯМБОЛСКИТЕ НАЦИОНАЛИ
1 август 2008

Днес, 1 август в столицата на Латвия Рига, започва Европейското първенство за мъже до 20 години, дивизия „А”. В него ще участва и българският национален отбор, старши треньор, на който е Иван Чолаков. Нека да припомним, че старшията на Ямбол бе единственият селекционер на национална гарнитура сред подрастващите, на който му бе предложено да продължи работата си с младежите без да преминава през конкурс за назначаване. Чолаков вече четвърта година води този национален отбор. С него той постигна големи за българските стандарти успехи. Първо, през 2005 г. класира отбора от дивизия „Б” в дивизия „А”, след като зае първо място на първенството провело се във Варна. В следващите две години сред най-добрите тимове от Стария континент, най-успешният треньор в ямболския баскетбол изведе възпитаниците си в Турция и Италия/Словения съответно до 9-то и 8-то място в надпреварите, след победи над едни от най-реномираните отбори в тази възрастова група като Испания (на два пъти), Русия, Израел и др.
На предстоящото Европейско първенство Чолаков и неговият екип ще имат трудната задача да задържат България в най-висшата дивизия на Европа при 20-т годишните мъже. За да направи това най-добре ще бъде да преодолее тежката предварителна група, в която са домакините от Латвия, Испания и Черна гора.
В селекцията на всичките тези четири години, през които треньор №1 на България за 2006 е начело на отбора винаги са присъствали ямболски баскетболисти. През 2005 с не малка заслуга за преминаването в горната дивизия имаше Ясен Русев. На следващите две Европейски първенства игра Стойо Чолаков. През тази година също няма да мине без наше участие. В отбора са включени баскетболистът на Ямбол Павел Маринов и плеймейкърът на “ Тигър ” Димитър Василев. Павел фигурираше в Националния още от началото на неговото сформиране и на него много ще се разчита за добро представяне. Във всичките подготвителни за шампионата мачове възпитаникът на БК”Тигър” влизаше като стартиращ играч. Неговият колега Д.Василев попадна в състава след отличното си представяне във финалния турнир на Държавното първенство за юноши. Явно Митко е убедил с изявите си своите треньори и те са го предпочели пред други отпаднали негови конкуренти.
Пожелаваме успех на мъжете до 20 години и в частност на нашите представители. Убедени сме, че оставането на отбора в дивизия „А” ще бъде реализирано, а защо и да не се постигне нещо по-голямо и отново Чолаков да изведе България в първата осмица на Европа.
Още един национален отбор, този на кадетите до 16 години се готви за своето Европейско първенство. За добрата работа на треньорите в БК”Тигър” говори факта, че и в него има двама техни възпитаници. На Христо Господинов и Павлин Иванов в най-голяма степен ще се разчита да класират този отбор за участие в дивизия „А” на следващият европейски форум. За това, че тези изключително талантливи баскетболисти са сред лидери в своята възрастова група говорят техните изяви в подготовката. Благодарение на техните добри изяви НО няма загуба в предшампионатните мачове. Христо е водещият борец под кошовете и често завършва двубоите с феноменални „дабъл-дабъл”-си, като този срещу Турция от 19 точки и 29 борби!. Павлин пък е сред водещите реализатори сред своите колеги.
На тях също им пожелаваме успешно първенство.
Още трима възпитаници на БК”Тигър” и двама на СПБК”Ямболгаз” има в национални отбори. В Монтана на двуседмичен тренировъчен лагер бяха събрани 40-те най-добри играчи до 15 години. Трите „тигри” са Иван Тенев, Николай Георгиев и Станислав Милковски. Представителите на другия ямболски клуб бяха Дамян Георгиев и Васко Илиев. Първоначално момчетата са били разделени условно на „Изток” и „Запад”, а в процеса на тренировките треньорите са ги отделили в четири „десетки” в зависимост от тяхното представяне. В първата е попаднал плеймейкърът Иван Тенев. В нея е присъствал само още един играч на тази позиция, което говори, че Иван е сред водещите играчи на позиция 1. Заявка за включване в националния отбор кадети до 16 г. за следващият сезон е дал и синът на многогодишния играч на Ямбол Иван Георгиев. Николай е попаднал във втората „десетка” и само от него зависи да попадне и сред най-добрите.
Явно в Ямбол има много качествени момчета сред подрастващите, които в най-скоро време ще са в основата на големи успехи на ямболския баскетбол. Разбира се е необходимо предоставянето на добри условия за развитието на техния талант. За това наложително е участието на наш отбор в новосформираната младежка лига, в която участие ще вземат водещите клубове в България в детско-юношеския баскетбол.






yambolbasketball.com