yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ, СУПЕР МАЧОВЕТЕ НА ЯМБОЛСКИТЕ БАСКЕТБОЛИСТИ
27 юни 2008

В тази статия имам за цел да ви запозная с най-полезните индивидуални изяви на ямболски баскетболисти за последните осем сезона, в най-добрите техни мачове допринесли за победата на нашия отбор. Обективните критериите, които използвам за да направя класацията на десетте най-силни игри са, постигнат от баскетболиста индивидуален индекс на ефективност, качеството на отбора срещу, който е постигната, важността на мача и това дали приноса му е бил достатъчен за победа на ямболския отбор, постигнати върхови постижения.
Според възприетият критерий за оценяване в нашия сайт, отлично представяне (оценка 6.00) в един мач се приема, ако е постигната ефективност от +35 и повече. За ваше сведение в осемте редовни сезона и плейофите към тях само 13-т баскетболисти са постигнали тази фантастична ефективност. От 277-те изиграни от ямболския отбор мача, само в осемнадесет от тях има наш играч с отлична оценка. Няма двубой, в който да има повече от един състезател достигнал тази кота. Само трима баскетболисти имат повече от едно такова постижение. По три пъти това са правили Н.Балев и Н.Тмушич, а две отлични оценки има П.Нойков. Интересното е, че тези три изяви на двата ни центъра винаги са водели до победи за отбора ни, докато приносът на П.Нойков и в двата случая не е били достатъчен за победен завършек на мача. В един сезон само Н.Балев (2004-05) и Н.Тмушич (2005-06) са постигали повече от едно такова постижение (по два пъти). Също интересен факт е, че и двамата са направели тези две игри в един и същи месец, съответно декември 2004 и януари 2006, като и четирите мача са на домашна сцена. От споменатите осемнадесет мача Ямбол е спечелил 13, а в пет е допуснал загуба. Два от тези пет са през последния сезон. От 18-те мача само три са плейофни и само в четири от тях баскетболист е надминал невероятната граница от +40. Фрапиращото е, че пък в три от тези срещи сме допуснали загуба, което означава, че фантастичните изяви в тях на Б.Вичентич, П.Нойков и В.Река не са срещнали подкрепата на техните съотборници или опонента ни не е бил в нашите възможности. Точно тези три мача, в които са участвали гореспоменатите трима баскетболисти не попадат в топ 10, защото не покриват критерия за спечелен двубой, но коректно към играчите трябва да бъдат споменати, тъй като изявите им са феноменални.
На 20 май 2003 г. във втори полуфинален плейофен мач в София срещу Левски Б.Вичентич постига ефективност от +45. Това постижение остава ненадминато и до сега. В този изключително важен мач Бранислав бележи 38 точки (най-много в плейофите). Хваща 8 борби и дава 4 асистенции, но въпреки това Ямболгаз губи с 74-83. П.Нойков също срещу Левски в София на 19 февруари 2005 г. постига +41. Неговите 35 точки и 12 борби не са достатъчни за победата. Мачът завършва 94-97 за съперника. Все още е прясно постижението на В.Река. На 11 януари срещу Лукойл Академик в Правец Вадим поставя рекорд на Ямбол в статистическия показател „дабъл-дабълс”. Украинецът вкарва в коша на шампионите 31 точки и лови 20 борби, от тях рекордните за отбора ни 19 в защита. Ефективността му от +42 е върхова за мач в редовния сезон.

Ето и топ 10 според мен на най-забележителните супер мачове изиграни от ямболски баскетболисти.

№10 ДИМИТЪР ХОРОЗОВ
Ямболгаз-Спартак Пл. 104-70
Ямбол, 28 октомври 2000

Това е нито най-резултатния, нито най-полезният от към ефективност мач на Д.Хорозов. В следващите мачове за Ямбол Митко ще достигне своите върхови постижения, но в първият си сезон за Ямболгаз, навършилият само преди седмица 18 години баскетболист изиграва запомнящи се първи пълни 40 минути за ямболския отбор. Забележителното в изявите на Д.Хорозов в този мач са отбелязаните от него 8 „тройки” взривили публиката на Диана Арена, постижение ненадмината от никой играч на Ямбол досега. Баскетболистът ни вкарва 34 точки, първото от общо четирите си минаване на границата от 30 точки в един мач. Ефективността му в двубоя е +32 трета по стойност за него. Слабият съперник, отстъпващ с класи на нашите му отрежда това десето място.

№9 НИНОСЛАВ ТМУШИЧ
Ямбол- ЦСКА 83-65
Ямбол, 21 януари 2006

В този мач MVP на Ямбол за сезон 2004-05 и 2005-06 постига индекс от +38. Вкарва своите върхови в мачове за Ямбол 27 точки и овладява 17 за поредния си „дабъл-дабълс”. Успява в 11 от 18-те си рекордни стрелби за две точки. Това не е върховият ефективен индекс на Нино. Той е от +39 постигнат на 10 февруари 2007 в Ямбол срещу Алвина. Тъй като е мач от втора А-1, затова и не попада в топ 10. Мачът с ЦСКА е важен за класиране в първата шестица А-1 на сезон 2005-06. Задното място е за това, че „армейците” през този сезон не са толкова силни в изявите си.

№8 ЯРОСЛАВ ЗУБРИЦКИЙ
Ямболгаз-ЦСКА 98-81
Ямбол, 23 февруари 2002

Още един MVP на Ямболгаз са сезон 2001-02 изиграва великолепен мач в кариерата си за Ямбол. В този двубой украинецът постига най-високата си ефективност от +37. Отбелязва рекордните си 26 точки и постига „дабъл-дабълс” след като добавя към актива си и 11 борби. Успява и в 11 от своите 15 изстрела за две точки. Голямата разлика в резултата и съперник под нашата класа отреждат това място на баскетболистът.

№7 НИКОЛАЙ БАЛЕВ
Ямболгаз-Левски 91-72
Ямбол, 28 декември 2004

Друг голям лидер и MVP на Ямболгаз са сезон 2003-04 и 2004-05 играе фантастичен мач срещу клуба, на който е юноша. Само за първите 14 минути от мача, пред камерите на „Диема” ТВ предаващи мача директно от Диана Арена Николай вкарва 20 от своите 30 рекордни в кариерата му за Ямбол точки. Ефективноста му от +38 също е върхова за него. Само не толкова голямата важност на мача и съперник, който се нарежда след нас в класирането в края на сезона отреждат това място на Балев.

№6 АНАТОЛИЙ ЯСИНСКИЙ
Ямболгаз-Левски 105-101
Ямбол, 31 март 2001

В най-красивият мач, превърнал се в истински спектакъл на повече от 3000 зрители присъствали на Диана Арена легендата на ямболския баскетбол А.Ясинский ни демонстрира своя невероятен талант и ювелирно майсторство. Мачът е изключително важен. Ямболгаз се изправя срещу настоящият шампион в битка за първото място в редовния сезон. На пръв поглед ефективността на Анатолий постигната в този мач е не е впечатляваща. Тя е далече от +35 за отлична игра (+26), но след равностойни първи 20 минути и срещу превъзхождащ ни по класа баскетболен противник, „Възродителят” поема лидерската си роля и подчинява силния отбор на Левски с един изключителен Г.Младенов в редиците си, отбелязал 44 точки.

№5 НИНОСЛАВ ТМУШИЧ
Ямбол – Спартак Пл. 86-79
Ямбол, 7 януари 2006

Н.Тмушич е отново във вихъра си. Той е с най-голям принос за победата над коравите плевенчани. Центърът отбелязва 24 точки и хваща цели 19 борби. Десет от тях са в нападение и това и до днес остава върхово постижение постигнато от играч на отбора ни. В този двубой Тмушич бележи рекордните си 12 стрелби за две точки и то само от 17 опита. Ефективността му в този мач е +36. Силният съперник и големият му принос с играта си за победата са в полза на Нино за предното му класиране. Също така мачът е изключително стойностен и е от малкото , в който надминаваме границата от +100 в отборната ефективност.

№4 НИКОЛАЙ БАЛЕВ
Ямболгаз – Спартак Пл. 111-97
Ямбол, 4 декември 2004

В най-силно изиграният мач за последните осем сезона на ямболския отбор като домакин, най-голям принос за великолепната ни победа над отбор наредил се пред нас в класирането от редовния сезон има Н.Балев. Центърът постига ефективност от +36, след като вкарва 17 точки и лови 15 борби. Тези резултати са не много високи за класата на Балев, но изключителното в този мач в изявите на нашия лидер е това, че той за 37 минути в игра не допуска нито една техническа грешка и пропуска само два от 13-те си опита за стрелба. Дава и 4 асистенции и отнема две топки. Класиран е на това място, защото както по-горе споменах това е най-силния мач на Ямболгаз като домакин и то изигран срещу много стойностен отбор, който ни превъзхожда през този сезон по класа. Това е единственият мач, в който трима наши баскетболисти преминават границата от ефективност +30. Отборната ни ефективност пък е с феноменалния индекс от +130.

№3 ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
Ямболгаз-БУБА 80-61
Ямбол, 8 ноември 2000

В мач, който се очаква с лекота да вземем рутинна победа срещу непретенциозен противник се случва нещо, което остава забележително. На него е поставен рекорд по резултатност, запазил се и до днес. Играчът от залата на славата Д.Димитров отбелязва 42 точки в коша на „бубите”. Това той прави след като успява в 17 от 22-та си опита за две токи. Това също са рекордни постижение за играч от ямболския отбор. Никой до сега не е отбелязвал повече от тези седемнадесет стрелби. Никой не е и посмявал да обстрелва коша на противника повече от 22 пъти. Митко вкарва и два от 3-те си опита за три точки и двата си наказателни удара. За 32 минути допуска само една грешка, а ние се питаме ако беше останал на игралното поле пълни 40 минути, колко ли точки щеше да отбележи. Ако приложим един статистически коефициент те би трябвало да са 52-53. Коефициентът на ефективност на ямболския играч е +41. Той е един от тези четири над +40, но е единственият от тях постигнат в мач, който печелим. Въпреки слабият съперник, но заради непокътнатият вече осем сезона рекорд по резултатност в един мач, даваме третото място на Д.Димитров.

№2 ДИМИТЪР АНГЕЛОВ
ММ Биър Черно море – Ямболгаз 75-86
Варна, 3 май 2001

Един от двамата играч от топ 10 направил най-запомнящата се игра на чужд терен. На традиционно негостоприемният терен във Варна Ямболгаз се изправя в четвърти полуфинален плейофен мач срещу ММ биър. Този мач се явява втори по значимост в историята на ямболския баскетбол. Резултатът от серията е 2-1 победи за нас и при трети успех за първи път ямболски мъжки баскетболен отбор ще се класира на финал на Държавно първенство. След две домакински победи, едната от която ще остане в златния фон на най-запомнящите се мачове на Ямболгаз, защото резултатът след по-малко от пет начални минути игра бе 20-0 на нас и след очаквана победа на опонентите ни в мач №3, трябваше да изиграем този сблъсък в действителния смисъл на тази дума във взривоопасна обстановка създадена от варненските фенове. Всички наши играчи се проявяват като истински мъже, но един от тях блести с пълна сила. Д.Ангелов точно в този толкова важен момент прави най-силния си мач в кариерата си за Ямболгаз. Той нанизва рекордните си 32 точки и лови 11 борби. Този „дабъл-дабълс” от 42 (32+11) е с най-висок абсолютен резултат постиган в плейофен мач и до сега.
Ямболските баскетболисти печелят мача и под дъжд от хвърчащи предмети се прибират в съблекалнята, където остават блокирани от изнервени кретени повече от час. Д.Ангелов напълно заслужено печели престижното второ място. То отговаря на всички критерии за това. Висока ефективност, победа за отбора ни и то навън, стойностен противник и най-вече толкова силна игра в натегната обстановка и във възможно най-важен момент.

№1 СЕРГЕЙ ГРИШАЕВ
Лукойл Академик – Ямболгаз 76-80
София, 6 юни 2002

Няма истински ямболски баскетболен фен, който да не помни тази дата. Трети финален мач за определяне на Държавния шампион. Преди него Ямболгаз води с 2-0 победи. На една крачка сме от триумфа. Половината зрители в софийската зала „Универсиада” са ямболски привърженици. Четирима от стартовите ни играчи вече са аут за натрупани пет лични нарушения. Дали празненствата ще ги отложим за следващите дни? Не, на сцената излиза „скалата”. Сергей е неудържим. Той мачка противниковите центрове и благодарение на натрупания опит и майсторство се превръща в играч на най-важния мач. С ефективност от +27 натрупан от 19 точки и неговите рекордни за сезона 16 борби руснакът ни заведе на седмото небе.
Макар и не покрил критерия за отлична оценка (поне +35) С.Гришаев направи тази своя игра в най-важния момент, този който ни донеси Купата.

Убеден съм ще се съгласите с мен, че най-запомнящият се мач изигран от ямболски баскетболист, този който се помни и до сега принадлежи на СЕРГЕЕЕЕЕЕЕЕЙ ГРИИИИШАЕЕЕЕЕВ.






yambolbasketball.com