yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
АНАЛИЗИРАЙ ТОВА........
29 юни 2008

В сезона на трансферите все повече ямболски баскетболни привърженици се интересуват от това как ще изглежда нашия отбор през новия сезон. Правят се предположения и догадки. Разбира се в прерогативите за това да сглоби хегемонен състав са в ръцете на Иван Чолаков.

АНАЛИЗИРАНЕ:
За двете позиции в играта под коша на този етап Ямбол разполага само с Кирило Скуматов. Продължилият с една година договора си украинец през изминалия сезон поделяше игралното си време на позициите център и тежко крило. Неговата типична позиция обаче е 4. Ако селекционерът ни реши да го използва само на нея са ни необходими още двама нови играча в подкошието. Освен задължителния нов на позиция 5, ще ни трябва и такъв, който да може да се справя и като център и тежкото крило. Ясно е, че за „петица” ще се търси чужденец поради липса на българин, който можем да привлечем. За съжаление няма и българи с качествата на евентуалния друг нов в отбора ни. Ако отново прибегнем до чужденец ще ни са необходими повече финансови средства. Такива обаче трудно можем да отделим от бюджета си за качествен чужденец. Добрите български играчи на пози пост са малко, а такива, които играят в българския шампионат като Т.Банев, Г.Давидов и С.Георгиев не подписват договори за малко пари. Единственото българско име за което се сещам и играча, който го носи има интересуващите ни спортно-технически качества и ни е достъпен финансово е на Крум Дойчинов от ЦСКА, но като че ли неговото лично желание е да остане при „армейците” и трудно би напуснал София. Ако хипотетично предположим, че той може да бъде привлечен, то тогава търсеният чужденец трябва да може да играе и като 4 и като 5. Разбира се Иван Чолаков може да се огледа за баскетболисти от младежкия национален отбор, но играчи като Денис Агре и Четенов се състезават в САЩ и не са достъпни. Най-добре е обаче да направим всичко възможно да оставим в отбора Мартин Хорозов. За сега неговото оставане не е сигурно. Марто направи силен сезон и се превърна в най-прогресиращият ни играч. Той е играч на позиция 4 и чудесно може да се впише в отбора за новия сезон. С неговото оставяне няма да е необходимо коренна промяна в стила ни на игра. К.Скуматов ще изпълнява същите функции като през изминалото първенство, а мястото на напусналия В.Река ще бъде заменено от типичния играч на позиция 5. Това ще ни даде повече баланс и мощ в битката под двата коша. Необходим е още един играч под кошовете за да имаме повече вариативност на тези позиции и това може да бъде Стоян Петков от Сливен или да се използва като "четворка" Иван Марчев.
При периферните играчи като, че ли нещата опират само до намирането на един плеймейкър с типични организаторски функции. На позицията леко крило и през следващият сезон в Ямбол ще играят Павел Маринов и Иван Марчев. Павел е младежки национал и момче с много голям потенциал. Надяваме се, че той ще успее да го развие и след година-две да бъде един от водещите ни играчи. Момчето обаче все още няма голям опит, а при играчи на неговата възраст непостоянството е най-често срещаният недостатък. Най-вероятно обаче ще му бъде дадена възможност да бъде стартиращият ни играч на позиция 3. Да ли обаче е готов за това? Неговият дубльор на тази позиция се очертава да бъде Иван Марчев. Иван изигра петият си сезон за Ямбол, но до сега не успя да убеди, че на него може да се разчита за по-голяма роля. От написаното за тази пост се налага идеята, че ни е необходим един по-стойностен играч за тази позиция. Това може да е Димитър Хорозов, разбира се ако се възстанови от изключително коварната си контузия в кръста. Ние му го пожелаваме, но между него и Иван Чолаков е наложително да се проведе сериозен разговор за да могат взаимно да си върнат доверието. Митко влиза в своята баскетболна зрялост и ако здравето му позволява той може да продължи да ни радва с изявите си. Ямбол разполагаще и с още един талант за позиция леко крило. Това е Мартин Дурчев. На него му бе даден рядко срещан за България шанс на неговата възраст да получи толкова игрово през изминалия сезон. При наличието обаче на доста играчи на позиция 3 при нас, ако той остане може да му се наложи да бъде преквалифициран като атакуващ гард, позиция на която той играе с променлив успех. Ако Димитър Хорозов не се възстанови може да се наложи да се конкурира с Павел Маринов, което ще доведе до вдигане на нивото на тяхната игра. Иван Марчев може да заиграе и като тежко крило, а по този начин ще се получи и необходимата дълбочина на резервната скамейка. Оставането при нас на Мартин Дурчев обаче е почти изключено. Той не иска да продължи да играе за Ямбол, а мълвата вече го праща и в друг български отбор.
При гардовете и през новия сезон ще имаме удоволствието да гледаме Станислав Говедаров, но по всяка вероятност в друга роля. Вече трети сезон той се подвизава като плеймейкър, но не на този пост е неговата сила. През новия сезон той ще бъде използван като атакуващ гард, ако разбира се намерим необходимият ни играч на позиция 1. Усилено ще се търси плеймейкър и то чужденец. Както и при центровете българин на тази позиция трудно ще можем да привлечем поради техния недостиг. Стой Чолаков също ще остане и ще играе на позиция 2. На него ще му се даде възможност да участва активно в ротацията на състава за даден мач и той по най-добрия начин трябва да се възползва от това. През изминалия сезон Стойо загатна за своите качества след като му се наложи целият втори полусезон да бъде стартиращият ни атакуващ гард. Все още Дечо Коешинов не е взел решение дали да се откаже от активна спортна кариера и ли да продължи. Ако остане ще разполагаме с необходимият втори типичен играч на позиция 2, ако реши да се откаже неговото място ще заеме младока Мартин Раднев. Петият гард сигурно ще бъде трениралият, но не картотекиран в Ямбол през предишния сезон Димитър Василев. Това момче направи силни игри във финалния турнир за юноши и си спечели повиквателна за разширения национален отбор мъже до 20 години.

НЕКА ОСТАНАТ:
C-PF:
Кирило Скуматов
PF: Мартин Хорозов
PF: Иван Марчев
SF: Димитър Парушев
SF: Димитър Хорозов (възстановен)
SF: Павел Маринов
PG-SG: Станислав Говедаров
SG: Стойо Чолаков
SG: Мартин Раднев
PG: Димитър Василев

ОПЦИЯ ЗА НАПУСКАНЕ:
SF:
Мартин Дурчев
PG: Дечо Коешинов (отказване)
SF: Димитър Хорозов (нов договор)
PF: Мартин Хорозов (нов договор)

НЕОБХОДИМОСТ:
C:
Център
PG: Плеймейкър
Помощник треньор
Дълбочина на пейката






yambolbasketball.com