yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document

ФЕНОВЕТЕ: ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР ЗА БК"ТУНДЖА"
31 август 2007

С анкета в нашия сайт ви попитахме „ Каква форма на финансиране е най-подходяща за "Ямбол"? Най-голям процент (65 %) одобрение у нашите фенове среща възможността ямболският отбор да бъде издържан изцяло от един мощен спонсор, който да поеме цялата издръжка на клуба. Това да включва както професионалният отбор, така и цялата детско-юношеска школа. Този вариант на финансиране води до по-голяма централизация, в по-голяма степен обхваща цялостно всичките дейности в клуба. Мажоритарния собственик има по-добър контрол на вложените средства и Управителният съвет е доминиран от негови представители, което води до бързо прокарване на идеи му. Недостатъкът на тази форма на финансиране е, че финансов колапс или спонтанно решение за спиране на „кранчето” от благодетелят моментално довежда до криза и в повечето случаи до спиране на съществуването на отбора. Също така, ако хората поставени да ръководят баскетболния клуб са некомпетентни и не се доверяват на професионалисти в този бранш води до нецелесъобразно изразходване на средствата и крайно лошо управление на ресурса.
Вторият по одобрение вариант с 23 % е този клубът ни да се финансира от няколко на брой спонсори, без никой от тях да влага повече от половината от бюджетните средства. Предимствата на тази форма се състои в това, че по-лесно могат да се намерят фирми, които да отделят неголямо количество финансови средства от своята дейност. Повечето от тях са съмишленици и бизнес партньори и са обединени около една обществено-социална идея да подпомагат спорт с големи традиции, мачовете на който водят до голям обществен отзвук. Също така оттеглянето на един от тези финансови благодетели няма в голяма степен да се отрази на нормалното функциониране на клуба. Недостатъкът на тази система е в това, че макар и не в много големи количества за един професионален баскетболен клуб, отделяните средства представляват голям разход за една средно голяма фирма и дори леко намаляване на нейната успешна дейността може да доведе до спиране на парите. Много често такива собственици на фирми бързо губят интерес и го правят само докато постигнат някаква обществена легитимация и отбора побеждава. Нямат ясна визия за развитието на клуба и се доверяват на мениджъри, които често злоупотребяват с техните средства.
Други два предложени от мен варианти не срещат голяма подкрепа от вас. Да има отделни спонсори за професионалният отбор и за школата се подкрепя от 8 % от гласувалите. Тази форма се прилага, ако финансирането на представителният отбор е напълно осигурено и то години напред. При желанието да се развива силна детско-юношеска школа със собствен бюджет и издръжка, която не зависи от тази на мъжкия отбор се намира спонсор за нея. По този начин със сигурност се знае с какви средства разполага школата и образно казано те не могат да се „изяждат” от първия отбор. Недостатък е, ако се получи проблем с финансирането на професионалистите. Някак си не върви те да изживяват криза, а школата да разцъфтява, а и се губи целостта на клуба с отделни управляващи.
Клубът ни да стане общински и да се финансира от Общинския бюджет среща едва 5 % одобрение. Това могат да си го позволят само много богати общини и то само, ако без баскетбол града няма да е същият и той е нещо емблематично за него. Също така ако хората в съответното населено място силно желаят силен представителен отбор. В нашия случай Общината може да помага, но много трудно може да осигури висок бюджет, за високи цели.
Радващо е, че последния пети вариант, който ви предложих не получи нито един глас. Отборът ни да бъде аматьорски и да се издържа от „подаяние” не е сериозен и не подхожда на спорт, с толкова големи традиции за нашия град. Явно всички ние желаем да имаме силен и конкурентно способен тим.
Можем да обобщим вашите предпочитания. Необходим ни е генерален спонсор, осигуряващ издръжката години наред. Силен мениджърски екип за намиране на рекламодатели даващи средства за популяризиране на своята дейност, но пряко не участващи в управлението и фиксиран процент от бюджета на клуба за школата, с отговорник за нея. А Общината да се грижи за нейна собственост използваната от клуба и да му я предоставя на символичен наем.






yambolbasketball.com