yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 
Untitled Document
ЛИДЕРИ В ОТБОРНИТЕ КЛАСАЦИИ
11 юни 2007

След като направихме персонални класации за отделните статистически показатели включващи всички баскетболисти взели участие в завършилото 65-то Държавното първенство, сега ще направим и отборни такива. Те са обобщени в тази таблица.
Не случайно тимовете на „Лукойл Академик” и ЦСКА достигнаха до финалната плейофна серия, която определи новият шампион на България. Това действително са двата най-стойностни български отбора. Това показва и отборният индекс на ефективност. Единствено „студентите” и „армейците” имат сбор от индексите на ефективност на играчите им повече от сто. Шампионите са с +107.6, а „червените” с +104.3. Първата тройка се допълва от „Левски” с +83.4. Плътно зад тях са два напълно равностойни отбори „Черно море ИГ” (+82.3) и „Спартак” Плевен (+82.0). „Балкан” завърши трети в редовния сезон, но неговият индекс е доста по-нисък от другите отбори в „първата шестица” (+76.3). Въпреки, че десет от мачовете си нашият отбор изигра срещу по-слаби противници сборният индекс на ефективност на играчите ни е +76.8 – доста под нивото на водещите отбори в лигата.
Най-резултатни са били баскетболистите на „Лукойл Академик”. Те са отбелязвали средно по 94.6 точки на мач. Следвани са плътно от ЦСКА с по 93.8 точки. „Студентите” имат и най-много сполучливи опита за 2 и 3 точки. Те са поразявали противниковият кош съответно по 25.9 и 9.5 пъти от тези дистанции. Имат и най-голяма успеваемост от игра – 62.0 % за 2 точки и 40.8 от „тройката”. Най-много точки от наказателната линия обаче имат момчетата от Ботевград – 18.0 на мач. Те са изпълнявали и най-много удара от тази линия – 25.5. Най-добри изпълнители на наказателни удари обаче са баскетболистите от „Спартак” Плевен. Те са поразявали целта в 75.7 % от опитите си. Най-много успешни опита от игра (2+3 точки) имат играчите на „Лукойл Академик”. Средно на мач те бележат в 35.4 от 65.1 опита за стрелба. Имат и най-висок успех в стрелбата от игра – 54.4 %. Само още други два отбора имат повече от 50 % стрелба. Това са ЦСКА – 51.9 % и „Черно море ИГ” – 51.0 %.
„Левски” и „Лукойл Академик” са отборите направели най-много опити за стрелба за 2 точки – средно по 41.8 опита на мач. Баскетболистите на „Ямбол” обаче ги изпреварват по този показател с 44.2. На обратния полюс обаче сме в стрелбата от „тройката”. От тази дистанция обстрелваме противниковият кош по 16.3 пъти. Най-малко от всички отбори в лигата. Може би се дължи на това, че сме и най-слабите изпълнители в стрелбата от далечна дистанция. Вкарваме само по 4.8 „тройки”, с близо две по-малко от последния в „първата шестица” тим на „Балкан” – 6.6 „тройки”. Най-много опити в стрелбата за три точки са направели плевенчани. Те са обстрелвали противниковия кош от „тройката” средно по 24.6 пъти.
Шампионите са допускали най-малко точки в свой пасив. Противниковите играчи са им вкарвали средно по 73.8 точки на мач. Втори по този показател са отново ЦСКА с 76.4 точки.
Най-добрите борци под кошовете са селектирани в отбора на „Левски”. С.Георгиев и компания са овладявали отборно по 37.7 отскочили от ринга топки. Втори и тук са ЦСКА с 35.0 борби. Предимството на момчетата в синьо в този показател се дължи най-вече на голямата им активност в нападение. Под противниковия кош те са „сграбчвали” по 14.6 борби. Най-добри под собственият си кош са били възпитаниците на М.Докузовски с по 23.5 борби. За отбелязване е факта, че баскетболистите на „Ямбол” имат най-висок показател именно в този статистически компонент. Нашите са вземали по 23.9 борби в защита. Всичко това го споменаваме с уговорката, че отбора ни игра десет мача във „втората шестица”, но въпреки това можем да кажем, че това е бил нашият най-силен аргумент в играта.
Превъзходството на „Лукойл Академик” се затвърждава и по това, че неговите играчи са най-добри и в други два положителни статистически показатели, тези за завършващите подавания и отнетите топки. Те правят по 15.0 асистенции и 11.3 пъти са „крадяли” топката от опониращите им баскетболисти. Подопечните на Е.Коен и тук са втори съответно с резултати от 11.6 и 9.8. Те обаче са № 1 при „чадърджиите” с по 2.4 блока на мач.
Малко учудващо е, но най-много лични нарушения са отсъждани срещу играчите на двата ни най-силни отбора – по 22.5 на мач, а най-малко срещу тези на „Балкан” – 17.6.
Най-голям брак в действията си са извършва ли баскетболистите на „Левски”. На мач те са правели средно по 17.4 технически грешки.






yambolbasketball.com