yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
ДА БЪДЕШ, ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ?
12 януари 2007

„Да бъдеш или да не бъдеш? Това е въпроса”. Пред дилемата на Шекспировият герой са изправени ямболските баскетболисти преди мача си с „Левски”. Само победа над реномираният противник запазва реални шансовете ни за класиране между първите шест отбора, които ще се отделят в група след 18-я кръг.
В първият си мач за 2007-ма нашият предстоящ съперник загуби катастрофално от „Лукойл Академик” и е възможно да не се намира във формата от края на миналата година, когато надигра категорично „Черно море ИГ” във Варна. Проблем за „сините” е контузията на стартиращият им плеймейкър Ю.Радионов (10.5 точки). Ако той не се появи на Диана Арена се очаква негов заместник да бъде младежкият национал Р.Диков, които бележи два пъти по-малко точки от колкото по-опитния си колега. В последния мач за „Левски” като стартиращ играч Л.Минчев предпочете З.Георгиев (7.8 точки). Всъщност това е и една от дилемите, пред която ще бъде изправен треньора на софиянци – ако титулярният му плеймейкър все още не е възстановен, кой да предпочете за партньор на С.Славейков в гардовата линия на отбора си. В предвид на това, че „Ямбол” разполага с бърз, пробивен и темпови играч на позиция 1 като С.Говедаров (13.0 точки), може би изборът му да се спре на Р.Диков. Статистиката обаче показва, че ямболският плеймейкър има по-добър индекс на ефективност и от тримата евентуални негови опоненти и особено на домашна сцена не би требвало да има проблеми с тяхното надиграване. Не така стоят нещата обаче при другите външни играчи. Баскетболистите на столичани С.Славейков (12.5 точки) и В.Веселинов (11,8 точки) превъзхождат чувствително с изявите си в първенството до този момента нашите В.Рижов (14 т.) и Д.Коешинов (9,0 т.). Както забелязвате то не се изразява в отбелязаните точки, а преди всичко в ефективността на тяхната игра. Предимството обаче на ямболските баскетболисти е в техния по голям опит, които в такива много важни мачове може да надделее над младостта. Нашият капитан и бившият украински национал в никакъв случай не са по-слаби баскетболисти от своите евентуални персонални съперници. Напротив, с изявите си те са ни убедили, че могат да изнесат изключителни игри. Надяваме се те да направят това точно в събота вечер.
В подкошието нещата изглеждат на пръв поглед равностойно. Двата отбора разполагат с по трима много добри баскетболисти. Най-силните играчи на Ив.Чолаков и Л.Минчев се подвизават на позицията на „центъра”. Н.Тмушич (16,0 т., 10.7 борби) и С.Георгиев (15,1 т., 8.3 борби) са с еднотипни качества и имат най-голям принос за успехите на своите отбори. По всяка вероятност те ще се изправят един срещу друг и в утрешния двубой. Двамата са много постоянни и резонни в изявите си и ако единият от тях не бъде на нужното ниво това безспорно ще се отрази твърде негативно върху изявите на отбор му. След като Л.Барнс напусна „Лукойл Академик” Нино е най-добре играещият център в Лигата и превъзхожда по ефективност С.Георгиев. Надяваме се това да проличи и на Диана Арена.
На позицията на „тежкото крило” до сега стартиращи играчи за „Левски” и „Ямбол” бяха съответно Р.Престън (10.5 т., 4.8 борби) и М.Вукотич ( 13.4 т., 7.5 борби), но в последно време предпочитанията на техните наставници клонят към Н.Върбанов (7.5 т., 6.1 борби) и М.Хорозов ( 7.1 т, 4.8 борби). Като се има в предвид обаче, че играчите на „Ямбол” играещи на позиция 4 са с афинитет да играят по-далече от коша от общоприетото за тази позиция се предполага, че младият треньор на „Левски” ще заложи на Р.Престън като стартиращ играч, който е по-подвижен от Н.Върбанов. Л.Минчев може и да заложи на младият си център ако тактиката му е направена за доминиране под коша, но по този начин ще намали ефективността на отбора си в защита, тъй като ще се наложи С.Георгиев да пази играч играещ далече от коша, а и ще изправи все още не толкова рутиниран играч срещу Н.Тмушич. По всека вероятност обаче най-добрият баскетболен треньор на България за 2006 година Ив.Чолаков ще предпочете младият си баскетболист М.Хорозов за стартиращ играч. Мартин навлезе в ритъм след претърпяната операция на сливици в началото на шампионата и изигра силен мач срещу ЦСКА в миналия кръг, в които се изяви като най-полезен играч в нашите редици.

В ротацията на отборите си техните треньори нямат голям избор. Освен споменатите вече играчи на пейката „сините” разполагат с Ив.Тилев направил силен мач във Варна, но не взел участие в последния кръг и на други трима още неопитни играчи като П.Иванов, П.Горанов и И.Иванов. Подобно е положението и в ямболският тим. По всяка вероятност в игра ще видим С.Чолаков като заместник на В.Рижов и Д.Коешинов. Американецът Л.Шарет е с контузен глезен и въпреки, че травмата му не е тежка едва ли ще му бъде дадено много игрово време. Същото се отнася и за Ив.Марчев и Й.Димитров.

Въпреки, че като индивидуални качества няма съществено различие между играчите на двата тима има съществени предимства в отборните показатели в полза на гостуващият на Диана Арена съперник. Те ни превъзхождат във всички статистически показатели. Бележат с 7.6 точки средно на мач повече от нас. Взимат 3.1 борби повече. Правят по 9.1 асистенции срещу 8.4 за „Ямбол”. „Крадат” и по 3,3 топки повече. Атакували са коша на противниковия отбор от игра 958 пъти, от които са реализирали 445 или 46.45 %. Нашите пък имат успеваемост от 45.24 % (409/904). Имат и по-голям успех за стрелба от „тройката” – 5.8 на 4.3.

Успехът срещу „Левски” ни е жизнено важен, но от споменатото до тук той не само, че няма да дойде лесно, но и за да го постигнем трябва да изиграем най-силните си минути в първенството. Това е осъществимо, защото имаме много резерви за разгръщане особено в играта на Д.Коешинов и В.Рижов, които търпят най-големи критики от началото на сезона с изявите си. Дано и късмета е с нас и ни се реваншира за нелепо загубените бронзови медали от миналото първенство срещу същия съперник.
Успех, момчета!






yambolbasketball.com