yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document
ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА
25 януари 2007

Още на 17 януари ви информирах ме, че на среща на треньорският съвет към БФ”Баскетбол” треньор №1 в родния баскетбол за 2006 година Ив.Чолаков предложи от името на БК”Тунджа”-Ямбол отборите, които да продължат участието си в първата А-1 да се увеличат от шест на осем. Мотивите за това предложение са известни на треньорите и ръководителите на десетте отбора взели участие в мачовете от първия етап на елитната ни група А-1. Те бяха изложени и в нашия сайт.
Още на треньорския съвет са станали ясни настроенията на участниците. След изявления в пресата вече е обществено достояние, кои са против внесеното от нас предложение. Това са отборите на „Балкан” и „Спартак МВР”. Всички представители са нямали нищо против увеличаването на групата, като от „Черно море ИГ” и „Левски” сме срещнали най-голямо разбиране. „Р.спортист” също е твърдо „за” разширението по обясними причини. Другите представители с изключение на вече споменатите два тима също ще подкрепят идеята. Въпреки очертаващото се мнозинство и подкрепата включително и на двата водещи отбора в Държавното ни първенство – ЦСКА и „Лукойл Академик” няма да се стигне до заседание на УС на БФБ по този въпрос, защото предварителното условие това да се случи е съгласието на всичките десет отбора.
Цялото това излияние обаче го пиша поради неразбиране на мотивите на ботевградчани (разбирай Г.Младенов), по скоро на несъстоятелността на техните(неговите) мотиви. Ето какви са те:


Мотив 1: Нека изиграем поне един сезон, без да сменяме правилника по средата
Контар мотив: На пръв поглед логично. Така трябва да е, но още при обсъждането на системата за настоящето първенство ямболският клуб е бил против нея. Може би и тогава е трябвало да се престъпи към нейното приемане с пълно единодушие. На всички, които са навътре в нещата, провеждането на първенството по този начин е вид компромисно решение за да може да се угоди на някои отбори да намерят място в елитната група. Всъщност това не е прецедент, защото добре действащата от шест сезона система с осем отбора беше променена още през миналия шампионат. Отборите участници в А-1 бяха увеличени от осем на девет по същата причина и познайте, кой отбор беше облагодетелстван от това. „Балкан” ли чух ? Точно така ?!


Мотив 2: Ако „Балкан” беше седми, някой щеше ли да иска промяна в правилника?
Контра мотив: Предложението за промяна на правилника идва от ямболският клуб. Не от някой друг. Въпроса трябва да се формулира по друг начин: Ако „Балкан” беше седми, щяхме ли да подадем искане за промяна в правилника? Да щях те, защото и в Ботевград както и в Ямбол баскетболният отбор съществува заради традициите и хората в тези градове, които обичат тази игра. Всъщност за тях баскетбола е повече от игра, а начин на живот. Ако вие ръководителите на баскетбола в Ботевград не бяхте изявили такова желание щеше да означава, че не защитавате интересите на вашите привърженици, заради които ви има и вас.


Мотив 3: Г.Младенов: „Аз самият никога не бих поискал осмица вместо шестица. Това би означавало, че не съм се справил с поставената задача и сега по милост искам да получа нещо”.
Контра мотив: Жоро, да не би наистина да мислиш, че толкова уважаван и авторитетен специалист като Ив.Чолаков по този начин моли за милост? Той многократно е доказал, че се справя чудесно със своите задължения и то с отбори, които са имали многократно по-малки бюджети от своите опоненти, включително и от тези които ти си водил и водиш в момента.


Мотив 4: Г.Младенов: „Хората са устроени да гледат от собствената си камбанария. Моята е Балкан (Ботевград). При системата от шестица няма вариант да срещнем още в 1/4 финалите на плейофите Лукойл и ЦСКА, докато при осмица има. Не ме е страх, но не искам да загубя всичко, което съм постигнал с много труд за 6 месеца, заради чужди интереси”.
Контра мотив: Да, повечето от хората гледат от собствената си камбанария, но не и тези които се мислят за силни и имат качества да бъдат такива. Защото основно качество на силния е неговото великодушие и това, че винаги иска да се състезава с най-добрите без да се страхува от това. Трябва да припомним на някой, че може би „Балкан” нямаше да е същият отбор ако преди повече от година „Ямбол” не беше прояви такова качество присъщо за силните. Ако и ние гледахме от нашата камбанария ботевградчани нямаха да се подвизават в елита през миналата година. Георги трябва да го информират, че ако в Ямбол бяха проявили неговото плоскогърдие, което ни демонстрира с този си довод щяхме безсъвестно да вкараме в А-1 скромния тим на „Септември” на мястото на много по-стойностния отбор, които той в момента има честа да води. Меко казано никак нямаше да е приятно за Ботевград, но ние щяхме да изтъкнем мотив звучащ подобно на вашия ,неубедително – по добре да вкараме един слаб отбор, който да бием безпроблемно отколкото отбор с традиции и с фанатични привърженици, в лицето на който ще срещнем големи трудности да го надиграем. Не го направихме, защото знаем горчилката която ще оставим у тях и също така, че отбор с четири шампионски титли макар и постигнати в по-далечно минало не заслужава подобна участ. Призив към нашите баскетболисти да играят fair play в тази ситуация изказа и нашия сайт ( виж тук).

Мотив 5:
Ръководството на Балкан в лицето на община Ботевград е обявило отборна премия за класиране от първо до шесто място. Хората, които ни издържат, с основание ще кажат - за какво си даваме парите, като е осмица, а не шестица. Не мога да лиша играчите си от тази премия.
Контра мотив: Е това не мога да го разбера. Какво общо има „осмицата” с премиите за класиране между първите шест. С преднина от три победи повече от седмия и с много по голям бюджет от него не би трябвало да се притесняваш да запазиш завоюваните до този момент позиции и играчите да си получат напълно заслужените пари. Парите.....! Не всичко е пари приятелю! Да, играчите са професионалисти и играят за пари. Не виждам обаче с какво са застрашени вашите премии. Напротив, спечелени в една много по силна и конкурентна среда те ще носят по-голяма удовлетвореност, а за спонсорите усещането, че не са ги дали напразно.

Единствената причина за да искаме увеличение на отборите от шест на осем не са премии, класиране или някакво лично себедоказване. Истинската причина са хората на Ямбол обичащи баскетбола и желаещи да гледат качествени игри. Тези хора, които с безрезервната си подкрепа са допринесли за успехите не само на ямболския отбор, но и на българския в лицето на националния ни тим и пред които е удоволствие да се играе. Последното няма как да го отречеш, Георги. Жалкото е, че вече за тях ти си един дребнав и жалък човечец. Всъщност, ти винаги си бил такъв, въпреки безспорните ти достойнства като баскетболист.

Но, колелото на историята се върти и ...... не се знае къде ще спре.






yambolbasketball.com