yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 
Untitled Document
"ЯМБОЛ": УВЕЛИЧЕТЕ ОТБОРИТЕ НА ОСЕМ
17 януари 2007

Вчера, 16 януари на заседание на треньорският съвет към БФ”Баскетбол” старши треньорът на „Ямбол” Ив.Чолаков внесе за разглеждане желание от нашия клуб отборите участници във втората фаза на първенството в първата А-1 да се увеличат от шест на осем. Това става в седмицата, в която ямболските баскетболисти ще гостуват във Варна. В този мач по всяка вероятност ще стане ясно тимът, които ще допълни класиралите се вече пет отбора за „първата шестица”. При победа „Ямбол” запазва шансовете си за нея, като ще разчита „Черно море ИГ” за загуби в последния кръг като гост на „Балкан”. При загуба тимът на Ив.Чолаков остава твърдо на седмото място. За съжаление на ямболските привърженици на баскетбола това е по-вероятно. Разбира се в нищо не можем да бъдем напълно сигурни затова молбата ни нека да не се разбира като акт на отчаяние. Тя е и аргументирана и точно обоснована.

Предварително искаме да се знае, че с това си желание ръководството на БК”Тунджа” по никакъв начин не оспорва, напротив приема без условно класирането, което ще се получи след 18-я кръг на Държавното първенство, въпреки че по всяка вероятност то ще е разочароващо за нас.
Ръководителите на ямболският баскетбол искат и да заявят, че още преди започването на първенството, когато се е обсъждала системата за неговото провеждане не са били съгласни с приетия вариант тъй като не са били взети в предвид бюджетите на клубовете, а от там и техните амбиции. Факт е, че осем от участващите отбори заявиха, че основната им цел е влизане в „първата шестица”, като ЦСКА и Лукойл Академик естествено афишираха шампионски амбиции. Тези отбори направиха добри за българските стандарти селекции и в крайна сметка два от тях, колкото и силни изяви да имат ще трябваше да се разделят и да играят със сравнително по-слаби отбори. Сега след изиграването на шестнадесет мача по всяка вероятност това ще бъдат „Ямбол” и „Р.спортист”, но спокойно можеха да бъдат и други два отбора. С отпадането на тези два отбора ще последват големи негативи за баскетбола в тези градове. При всички положения бюджетите на клубове ще бъдат намалени било то от оттеглянето на разочаровани спонсори или от това, че и с по-малко средства ще могат да се надиграят по-слаби противници. Свиването на бюджетите ще доведе до освобождаване на играчи и по всяка вероятност това ще бъдат чужденците. От това ще пострада имиджа на клубовете, а от там и на българският баскетбол, защото на никого не му е приятно да бъде изхвърлен въпреки, положените усилия и не лоши изяви.

Конкретно за Ямбол разочарованието ще бъде изключително. Основен донор на отбора ни е Община Ямбол. Даваните пари са от общинският бюджет, а както е известно той се сформира с отчисления от ямболските граждани. Тези отпуснати средства се дават, защото баскетбола е повече от спорт за Ямбол и има силен социален ефект. Срещите на „Ямбол” са най-посетените от към фенове и ще бъде жалко интереса към тях да намалее драстично, което ще бъде неизбежно.
Като условие за приемане увеличаване на отборите от шест на осем ще бъде необходимо съгласието на всички десет отбора участници в А-1. Естествено ще срещнем подкрепа от Р.Спортист. Представителите на „Левски” и „Черно море ИГ” също застават зад тази идея, за което им изказваме нашия респект. Няма основание „Балкан” и Спартак”-Плевен да са против. Не би било колегиално, защото и те можеха да бъдат на нашия хал. Ако се увеличат отборите всеки от участниците ще изиграе още по четири стойностни мача, което означава по още два домакински мача пред пълни трибуни в Плевен и Ботевград, а нали точно това е философията на тези баскетболни центрове.
Остават грандовете ЦСКА и Лукойл Академик. На двата най-добри отбори в Лигата им отпаднаха европейските ангажименти и те не могат да изтъкнат като довод претоварен календар. Напротив собственикът на ЦСКА Е.Коен винаги е афиширал желанието отборът му да играе повече стойности мача, а това ще бъде факт с увеличението, а и скъпите звезди на тези два отбора трябва да си заслужат парите с повече сериозни ангажименти. Те не би трябвало да се притесняват от евентуални загуби или още повече от увеличаване на финансовите им разходи.
Надяваме се, че предложението на нашият баскетболен клуб ще бъде одобрено за да може да продължим да гледаме качествен баскетбол и през пролетта.






yambolbasketball.com