yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 26-ти кръг
23 март 2024 /събота/ | Ямбол
ЯМБОЛ 79 vs. ЛЕВСКИ 80
видео | стат

7-ми 11-15 | 8-ми 10-16

LIVE
видео | стат

vs.
СЕЗАМ НБЛ
27 март 2024
/сряда/,
18:00 ч.
з. Диана | Ямбол
ЯМБОЛ @ БЕРОЕ
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 28-ти кръг
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
 
Untitled Document
ЕДИН ОПИТ ЗА ПРОГНОЗА
21 ноември 2006

Изминаха първите девет кръга от Държавното първенство по баскетбол за мъже, в които всеки отбор изигра по един мач с всички други свои опоненти в елитната група А-1. За много от отборите в нея първата основна цел е влизане между първите шест отбора, които ще се отделят в нова група и ще доиграят редовния сезон на шампионата в нея. Такава е целта и на нашият „Ямбол”.
Класирането до момента ясно определя три ешалона в родния баскетбол. Очаквано отборите на ЦСКА и Лукойл Академик са фаворитите и за всички ни е ясно, че те ще определят и новия шампион на страната. Също така очаквано отборите на Дунав и Спартак МВР предварително бяха отписани от групата на водещите отбори, въпреки афишираните амбиции на русенци. Малко неочаквано в групата на аутсайдерите попадна и Р.спортист, който в началото на сезона демонстрира качества за „шестицата”. Оставащите пет отбора – Левски, Ямбол, Черно море ИГ, Спартак и Балкан се очертават да водят безмилостна битка за оставащите четири места за така желаната група на големите шест.

Какви се техните моментни позиции за атакуване. Въпреки, че във временното класиране тимовете на Левски, Ямбол, Варна и Плевен са с еднакви точки, шансовете им не са едни и същи.
Най-благоприятни са те за „моряците” тъй като те приемат край морето трима от четирите си основни конкуренти. В предвид на това, че те трудно губят у дома едва ли Левски, Ямбол и Плевен могат да измъкнат нещо от там, а другите им два мача във Варна ще бъдат безпроблемни срещу отборите на Спартак МВР и Дунав. Дори да загубят гостуването си в Ботевград едва ли ще допуснат изненада като паднат и от вече обезвереният отбор на Р.спортист. С шест победи Черно море ИГ могат да се надяват и на третото място след първия етап. Изненади могат да им поднесат само Левски и Спартак и то само ако нямат ден в тези мачове. 90 % са в „шестицата”.

Плевенчани пък ще разчитат на силните си игри у дома. След първите девет кръга те единствено от основните претенденти имат отрицателен баланс от мачовете си у дома. Трябва да се има предвид това обаче, че те загубиха от най-силните отбори ЦСКА и Лукойл Академик минимално и то след продължение(я). Следва за тях благоприятна програма, защото в Плевен им гостуват трите отбора без шансове, а ако победят Ямбол и Балкан няма как да не играят на пролет в топ 6. Пет сигурни победи и гарантирано място в него. От там могат да бъдат изхвърлени само от изключително неочаквани победи на своите конкуренти над ЦСКА и Лукойл Академик. 80 % в „шестицата”.
”Сините” от София също могат оптимистично да гледат напред. У дома няма да срещнат никакви трудности с Спартак МВР и Р.спортист. Ще бъдат поузорени от Балкан и Спартак, но домакинството и името Левски ще им помогне да победят. Гостуването им край Дунав няма да е само разходка, но отбора показва класа, която ще им помогне да вземат задължителната победа. Ако се справят и с едно от тежките си гостувания в Ямбол и Варна ще се доберат до даваното им от мнозина специалисти трето място, а това е реално в предвид убедителната им победа над Черно море ИГ. И за тях важи това, което казахме и за Спартак – могат да „изхвърча” само ако конкурентите им вземат мачовете си срещу лидерите. Да не забравяме това, че след Лукойл Академик те имат най-големи шансове да надиграят ЦСКА, тъй като мачовете между софийските грандове са непредсказуеми. Пет сигурни победи и 85 % шанс за „шестицата”

Позавърналият от старият си блясък отбор от Ботевград ще гостува на три места, където шансовете му за успех са минимални. Едва ли силните им чуждестранни попълнения ще ги измъкнат триумфално от залите в Правец, Триадица (с Левски) и Плевен. Позагубените им традиции в професионалният баскетбол няма да им са от полза в тези мачове и това ясно си пролича във Варна където загубиха катастрофално. На вън те основно ще насочат усилията си в мачовете с Дунав и Спартак МВР, победите в който за тях ще са с изключителна стойност. Най-важните двубои на балканци ще са предимно у дома. Победата им над Р.спортист не буди никакво съмнение. Ще се опитат да надиграят и ЦСКА, което ще им дойде като бонус, но няма да е фатално и ако загубят. Жизнено важни за тях ще са мачовете им срещу Ямбол и Варна. Благоприятно за Балкан е това, че ще срещнат „морето” в последния 18 кръг, преди които се очаква варненци да са си осигурили мястото в „шестицата”. Ако обаче загубят поне една от тези битки за тях ще е фатално. Пет победи и 50 % шанс.

Къде сме ние, е популярният въпрос? За съжаление сравнение с гореизброените наши основни конкуренти, като че ли сме в най-незавидно положение. Загубата от Дунав ще ни тежи със страшна сила на врата. Хубаво ще бъде ако отборът от крайдунавският град накаже у дома Левски и особено Балкан, но на това може много слабо да се надяваме. Имаме и много тежки гостувания на три от борещите се с нас тимове. Във Варна по традиция играем трудно, а и този мач е важен за Черно море ИГ. За това шансовете ни са за победа са около 1 %. Макар и по-големи, но също така нищожни изглеждат на пръв поглед нещата и при гостуването ни в Плевен. Оптимизъм има в това, че през последните два сезона въпреки, че Спартак беше абсолютния фаворит за победа изненадващо ги надиграхме в собствената им зала, но фактите говорят и друго, че едни от най-тежките ни загуби са именно от плевенчани. Мачът на истината за нас ще бъде в Ботевград. Там трябва да търсим победата на всяка цена и ако това стане „вратата към рая” ще се отвори широко. Ако това не ни е писано, то шанса ни е поне да загубим с по-малко от десет точки. Както обаче се казва това не е всичко. Предстои ни и път до снежните планини, но не да се насладим на великолепната българска природа, а в подножието на Боровец, в Самоков да се изправим срещу местния тим. Там победи взеха и Левски, Плевен и Балкан така, че ако не искаме рано да пропилеем своите шансове трябва да надиграем „скиорите”. Иначе ще бъдем изпързаляни от тях рано-рано. Четирите ни домакински мача са срещу Спартак МВР, Дунав, Левски и Лукойл Академик. Ясно е, че ако ни се наложи да победим във всички тях сме я закъсали много силно. Срещи „полицаите” и русенци победите ни не трябва да се полагат на съмнения. Възможностите ни да надиграем Левски са напълно реални и ние вярваме в това напълно, но ако в последния кръг ни се наложи да победи ме и шампионите ще ни дойде множко. За да не се решава всичко накрая трябва да сме си осигурили поне четири победи, по възможност едната да е над Балкан или както вече споменахме да загубим от очертаващият се наш най-голям съперник с по-малко от десет точки. Четири победи за Ямбол и много неизвестни за продължаването ни на пред. Имаме и още един шанс, ако не си свършим работата ние, а той е нашият отбор и тези от Ботевград и Плевен да се окажем с еднакъв брой точки след 18-я кръг. Тогава загубата на Балкан от Спартак в техния дом ще ги изхвърли от борда. Шансовете ни за топ 6 са 50 %.
Имаме едно много голямо предимство пред нашите опоненти и то е в лицето на нашето баскетболно гуру – И.Чолаков. В такива напечени ситуации, когато нещата са на раба неговият професионален нюх и късмет рядко са изневерявали. Шанса е бил в много случаи и с нас, защото и ние ямболските фенове силно сме желаели и сме помагали за да може той да ни споходи. Съдбата винаги е била и сме убедени, че и сега ще бъде с нас, защото никъде другаде тази игра не се крепи на толкова голяма вяра, всеотдайност и ентусиазъм. Да бъде!

Предполагаемо от нас класиране след 18-я кръг:

1. Лукойл Академик 17 п./1 з.
2. ЦСКА 17 п./1 з.
3. Черно море ИГ 11 п./7 з.
4. Левски 10 п./8 з.
5. Спартак 10 п./8 з.
6. Ямбол 9 п./9 з.
7. Балкан 9 п./9 з.
8. Дунав 4 п./14 з.
9. Р.спортист 3 п./15 з.
10. Спартак МВР 0 п./18 з.






yambolbasketball.com