yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 

Untitled Document


Х.КОСТОВ:
ПРЕСТОЯТ МУ ВЪВ ВАШИЯТ КРАСИВ И ГОСТОПРИЕМЕН ГРАД Е Е СПОМЕН С ВИСОКА СТОЙНОСТ
7 февруари 2006

Г-н Костов, искаме от името на всички привърженици на баскетболната игра в гр.Ямбол да Ви благодарим, че полагате толкова усилия в помоща Ви талантливо и амбициозно момче като Ясен Русев да се чувства добре във Франция и да му дадете шанс да опита да осъществи мечтата си да играе за силен баскетболен отбор.
Тъй като съдбата Ви е свързана не само с Ясен, но и с ямболския баскетбол ще бъде интересно за феновете в нашия град да отговорите на няколко въпроса касаещи Вашата персона, професионална кариера и отношението Ви към Ямбол, баскетбола и Ясен като личност.

1. Г-н Костов, как се озовахте като треньор в Ямбол?

В Ямбол дойдох през 1982 г. по покана на ръководството на ДФС"Тунджа" и Окръжния съвет на БСФС. Симеон Варчев беше напуснал отбора, а Вълчо Йорданов беше тежко болен. Така ръководителите на спорта в Ямбол потърсиха услугите на треньор от вън. За мен това беше завръщане в мъжкия профил и един щастлив избор.



2. Какви отбори сте водели в България и Ямбол?

Преди да дойда в Ямбол ръководих женския отбор на Кремиковци и девическия национален отбор. В Ямбол бях треньор две години на мъжкия отбор, който тогава се състезаваше в "Б"РБГ.



3. Имах те ли подкрепата на ямболската общественост и ямболските привърженици на баскетбола?

Искам да отбележа, че поддръжката към мен бе и поддръжка към ямболския баскетбол. Той бе осезателно поддържан от привържениците и обществеността, както и от личности заемащи важни постове в общинската администрация.

4. Споделете най-щастливите си моменти от пребиваването Ви в Ямбол?

След толкова години далеч от Ямбол, след като си направя равносметка разбирам, че не мога да говоря за отделни моменти. Целият 2-3 годишен период го смятам за много успешен за мен. Считам, че намерих много истински приятели. Това е много важно в живота на един треньор.

5. Защо хората Ви наричаха "Американеца"?

Защото съм живял в САЩ. Всъщност никога не съм харесвал това прозвище.


6. От кога сте във Франция и как продължи Вашата професионална кариера?

Във галската държава съм от 16 години. През целия този период - 16 сезона без прекъсване съм работил за баскетбола. Смятам, че съм постигнал доста сериозни успехи.

7. Кажете с няколко думи за отбора, на който сте треньор в момента?

Отборът се състезава в регионалната група на лионски кантон. Клубът работи с деца, юноши и мъжки отбори. Аз ръководя най-силния мъжки отбор. Иначе имаме повече от десет отбора в различните възрастови групи.

8. От Ясен научихме, че сте един от най-уважаваните треньори не само във Вилюрбан, но и в цяла Франция. Споделете за Вашите успехи и с какво един българин успя да впечатли французите?

Както казах от 16 годи съм във Франция. Големите ми успехи са в женския профил. През този период имам две шампионски титли с женския отбор на Вилюрбан. Една с жените на Лимож (Лион) и още две титли с Брон и Фетия. Имам не малки успехи и при работата си с девически отбори. Като голям успех считам, че в една чужда държава никога не ми се е налагало да си търся отбор или да работя с агент. Винаги съм имал голям избор за работа.

9. Какво Ви е мнението за Ясен Русев - едно момче израснало в ямболската баскетболна школа?

Много уважавам Ясен. За мен той не е просто момче искащо да пробва късмета си във Франция. Харесва ми неговия хъс и амбиция. Той още с идването си ме впечатли, че пожела да се включи в тренировките на един от най-силните отбори в момента във Франция - този на Addeco ASVEL, без да се притеснява от големите имена в него. Също така той е много възпитано момче, ценящо това какво се прави за него. Знам, че няма да ме подведе.

10. Как смятате има ли Ясен качества да играе за силен френски отбор?

Да.Смятам, че има качества да се развие като много силен гард, но считам че е още рано. Той е още млад и мисля, че даже ще е вредно ако още сега го хвърля в истинския професионален баскетболен живот във Франция.

11. Можете ли да използвате авторитета за да дадете възможност и на други млади ямболски баскетболисти да играят във Франция?

Ще направя всичко възможно да осъществя връзки между френски и български отбори, което в същност съм правил и до сега. Това касае и аматьорския баскетбол. Поканил съм отборът на Любо Керемедчиев ( отбора на Диана кабел) за участие в Лион. Правя го и за това, защото харесвам и уважавам Любо като човек и състезател.

12. Какво искате да кажете на хората в Ямбол? Предполагам, че сте оставили много приятели?

Искам да завърша с едно искрено пожелание за успех на баскетбола в Ямбол, защото привържениците и хората, които го съпровождат го заслужават. Лично аз ще съм много поласкан, ако са запазили добрия спомен за мен. От моя страна искам да кажа, че престоя ми във вашия красив и гостоприемен град е спомен с висока стойност. Поздравявам всички приятели.

Благодарим Ви за отзивчивостта г-н Костов. Още веднъж Ви благодарим и за помоща, която оказвате на Ясен. Убедени сме, че добрината Ви ще бъде възнаградена.

ИНТЕРВЮТА
А.Ясински:
Сигурен съм, че ще се върна в Ямбол
С.Говедаров:
Никога не се предавам
Я.Русев:
Искам да играя за Барселона
Хр.Костов:
Престоя ми във вашия красив и гостоприемен град е спомен с висока стойност !







yambolbasketball.com