yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПРЕДСТОЯЩ МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 30-ти кръг
13 април 2024 /събота/ | Пловдив
ЯМБОЛ 72 @ АКАДЕМИК ПД. 74
видео | стат

9-ти 12-18 | 8-ми 12-18
@
СЕЗАМ НБЛ
19 април 2024
/петък/,
19:00 ч.
з. Триадица | София
ЯМБОЛ @ ШУМЕН
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 32-ри кръг
22 април 2024
/понеделник/,
19:00 ч.
Арена Шумен
 
Untitled Document


ЯМБОЛ ЗА ОСМИ ПЪТ НА ПОЛУФИНАЛ ЗА КУПАТА
24 февруари 2006

Тази вечер представителния баскетболен мъжки отбор на Ямбол за осми път в своята история се класира на полуфинал в турнира за Националната Купа. За наше огромно съжаление обаче нито веднъж в досегашните ни седем участия не сме преодолявали тази фаза и не сме достигали до големия финал.
За първи път играем полуфинал в далечната 1977 г. В същата тази година "Лъсков" се завръща след едногодишно отсъствие в "А" РБГ и в него са включени плеада млади състезатели, между които и 17 годишния Г.Глушков.
Тогава турнира се е провел в Ямбол и губим полуфинала от ЦСКА. Това не е предизвикало големи разочарования, защото в тези времена провинциален тим да победи отбора на армията е граничело с фантастиката. В битката за бронза побеждаваме Балкан и за първи път в историята на баскетбола печелим медал при мъжете.
След 15 годишно отсъствие през 1993 г. отново сме на полуфинал и отново през сезона, през който се след 12 годишно отсъствие се връщаме сред елита. Да се достигне до там обаче трябва да се премине през силен четвъртфинален турнир. Той се провежда в Ямбол и в него вземат участие отборите на Левски Тотел (шампион), Черно море, Славия и носещият името "Тунджа" наш тим. След лека победа срещу "белите", последва драматичен мач с варненци. Победата се усмихва на нас. Впечатляващото в този мач е, че нашите баскетболисти отбелязват 41 от 43-те (95 %) изпълнени от тях наказателни удари. В двубой за първото място падаме само с една точка от пълния с звезди столичен тим. В неговите редици блестят имената на Г.Младенов, В.Стоянов, Й.Колев, Р.Гергов и най-добрия чужденец в първенството ни Д.Дабич. Именно сърбина отбеляза невероятен кош с гръб към него в последните секунди на мача, с който носи победата на "сините". В полуфинала съперник ни е ЦСКА. Финалния турнир се провежда в София. Непосредствено преди този турнир ни спохожда нещастие. Двама от водещите ни играчи не могат да вземат участие. П.Димитров къса жестоко коленни връзки, а капитана ни Г.Плачков е повален от бронхопневмония. След очаквана загуба от "червените" губил и мача за 3-то място от Спартак Пл.
След още шест годишно отсъствие през 1999 г. отново сме на полуфинал. "Fianl four" се провежда в Ботевград, а наш съперник е Фикосота - Шумен на Х.Димитров и П.Петров (Кемпа). Очакванията ни за финал са големи, тъй като избягваме от двата водещи тогава отбори в страната Левски и Черно море Соди, който оформят втория полуфинал. За съжаление губим и този полуфинал и последващият малък финал от Левски. От тук обаче започва едно пет годишно последователно участие в полуфинални двубой.
На следващата 2000 г. финала е в Пловдив. Опонент на полуфинала е Черно море Соди. Нашите са на път да направят подвиг. В пълната с ямболски привърженици зала водим убедително на полувремето. След това обаче водени от Т.Стойков варненци заиграват преса. Момчетата на Ямболгаз-92 не издържат физически и губят третия си полуфинал. Мъката не трае дълго. На следващият ден побеждаваме Спартак Пл. и след 23 години отново сме с медал.
През 2001 г. губим полуфинала отново от Черно море. Турнира се провежда в Плевен. За разлика от предната година за фаворит се сочи Ямболгаз. Съдбата отново не е с нас и губим с 77-85. В мач за третото място с лекота преминаваме през ЦСКА с 90:72.
През следващата 2002 г. отново сме нещастни. В мач с Левски Екопетролиум губим шести полуфинал с 80-89 и хвърляме в траур нашите близо 300 фена препътували от Ямбол до В.Търново. Игралият отлично през първото полувреме наш лидер Д.Ангелов (18 т.) се контузи и не се появи на игрището през вторите двадесет минути. За Левски Г.Младенов е блестящ и ни отбелязва 24 т. В мач за 3-4 място след като водихме убедително след първата част с 27-11 допуснахме ЦСКА да ни изравни в края. С големи мъки все как се окичваме с бронзовите медали след победа с 74-70.
Финалният турнир за 2003 г. се провежда в Севлиево. След неговото куриозно отлагане с един месец губим седмия си полуфинал от Лукойл Академик с 64-83. Пълния със сърби Ямболгаз не се възползва от дисквалификацията на баскетболното "чудовище" П.Лодърдейл и губим безславно. За третото място отново разочароваме и Левски Екопетролиум ни надиграва с 86-98.
Така след две годишно отсъствие (2004, 2005 ) от финалната фаза за Купата сега отново сме на полуфинал. Този път се надяваме край Дунав да сме по-щастливи и да счупим малшанса, който ни преследва в този престижен турнир.








yambolbasketball.com