yambolbasketball.com
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
yambolbasketball.com
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 27-ми кръг
27 март 2024 /сряда/ | Ямбол
ЯМБОЛ 86 vs. ШУМЕН 105
видео | стат

7-ми 12-16 | 12-ти 8-20

104-91
видео | стат

@
СЕЗАМ НБЛ
6 април 2024
/събота/,
19:00 ч.
з. Общинска | Ст. Загора
ЯМБОЛ @ МИНЬОР
СЕЗАМ НБЛ | редовен сезон | 29-ти кръг
10 април 2024
/srqda/,
19:00 ч.
з. Б.Гюденов | Перник
 
Untitled Document
ТОВА СЕ СЛУЧИ ТОЧНО ПРЕДИ 4 ГОДИНИ
6 юни 2006

6-ти юни 2002 година ще остане паметна за всички нас ямболци обичащи родния си град. На тази дата Ямбол се радваше на своите първи и до сега единствени шампиони в колективния професионален спорт. Баскетболният ни мъжки отбор носещ тогава името "Ямболгаз" стана 60-я Държавен първенец в тази вълнуваща игра. Водени от гуруто на ямболския баскетбол - Ив.Чолаков, дванадесет момчета се окичиха със златните медали след като и в третия мач от финалната плейофна серия победиха Лукойл Академик. Имената на тези златни момчета са ни известни. В денят, в който честваме 4 години от това историческо събитие ще ви припомним последните 3 минути от мача донесъл ни толкова много щастие.
След като "студентите" водят в резултата от самото начало, а преднината им на моменти достигаше и 14 точки. След като и четирима от стартиращите ни играчи - Д.Ангелов, Е.Стаменов, О.Ткач и дисквалифицирания още през първото полувреме Я.Зубрицки са аут за по пет лични нарушения настъпва кулминацията на този сблъсък. Всички проклинахме съдиите донесли ни тези неволите, но съдбата си знаеше своето. Тя реши да се реваншира на петима дали толкова много, а получили толкова малко. На терена да изиграят може би най-важните минути в своята баскетболна кариера останаха най-популярният ни състезател, но с нито една шампионска титла зад гърба си С.Гришаев (MVP в мача с 19 точки и 16 борби), проявилия истинско мъжество В.Рижов - играещ с тежка контузия, Р.Шопов с десет сезона зад гърба си за нашия отбор и баскетболистите от "залата на славата" А.Ясинский възродил ямболският баскетбол и лекуващият дълго време тежка контузия Д.Димитров.
При резултат 68-67 и 3:10 минути преди края Т.Стойков е фаулиран и застава зад линията. Пропуска първия удар и реализира втория. В ответната атака С.Гришаев надиграва националния ни център Т.Банев и за първи път в мача изравняваме резултата 69-69. 2:50 минути до края. Както подобава на истински лидер Т.Стойков поема нещата в свои ръце и атакува нашия кош. Р.Шопов безкомпромисно го фаулира. Варненеца отново пропуска първия и реализира втория наказателен удар 69-70. Д.Димитров в типичен негов пробив атакува коша на съперника. Т.Стойков го спира непозволено. Напрежението е огромно и нашето момче отбелязва само единият от ударите 70-70. Последва неточна стрелба на Т.Стойков от "тройката", след която А.Ясинский овладява борбата. След дълго разиграване в нападение Ц.Бенчев открадва топката на миг загубилия концентрация Д.Димитров. Нашият плеймейкър прави навременно нарушение, което изпраща противниковия състезател на наказателната линия. Той реализира само единия от тях и Ликойл Академик повежда с 71-70 1:58 до последния сигнал. 1:30 до края на мача "Ямболгаз" повежда за първи път. Кош на В.Рижов от 8 метра праща в делириум цял Ямбол. 73-71 за нас. След като С.Гришаев прави нарушение срещу Т.Стойков, П.Маринов взима прекъсване. След него лидера на Лукойл Академик за трети пореден път не може да отбележи първия си фаул, но вкарва втория 73-72. Домакините в този мач заиграват зонова преса, но тя е лесно разбита от нашите. След асистенция на А.Ясинский, В.Рижов завършва с кош бързата ни атака 75-72. Л.Белберов обаче бързо връща равенството в резултата след като бележи "тройка". 1:16 до края нашата атака е спряна с цената на нарушение от Л.Белберов - негово пето в мача. От начало единият от реферите И.Манолов посочва топка от страни, но Ш.Щрикс авторитетно променя неговото решение. Сергей хвърля два снаряда в противниковия кош и победоносно вдига ръце 77-75. Ямбол при вкусва победата. Остават само 58 секунди. На Ю.Радионов не издържат нервите и той прибързва със стрелбата от далеч. В.Рижов взема борбата. Баскетболистите на Лукойл Академик нямат друг изход и 32 секунди преди сирената нарушават правилата срещу Д.Димитров. Митко на два пъти и точен от линията 79-75. Шампанското вече е извадено. В последвалата атака Т.Банев е изведен сам под коша, но храбрия Р.Шопов му прави тактически фаул. Центърът белези само един от наказателните удари, а С.Гришаев взима 16-та борба. Т.Стойков го фаулира и излиза от игра за 5 нарушения, а с това се изпарява и последната надежда на опонентите ни. След точно изпълнения втори удар "Ямболгаз" повежда с 80-76. 19 сек. до края. С.Георгиев прави отчайващ "еър боул" и топката е наша, но успяваме да я задържим дълго в наше владение и тя излиза в аут. Ю.Радионов прави последен опит да промени резултата, но съдбата вече е решила - Ямболгаз - шампион.
Празникът може да започне.






yambolbasketball.com