yambolbasketball.com
 
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЪБОТА, 10 МАРТ 2018
ЯМБОЛ 81 @ ПЛОВДИВ 94
стат | видео | резюме

7-ми 5-12 | 9-ти 1-16
ЯМБОЛ
vs.
ПЛЕВЕН
17 МАРТ 2018
/СЪБОТА/

18.00 ЧАСА
ЯМБОЛ
ДИАНА АРЕНА
ЯМБОЛ @ БЕРОЕ
СЪБОТА, 24 МАРТ 2018
ВИВАКОМ НБЛ, 21-ВИ КРЪГ

18.30 ЧАСА
СТ. ЗАГОРА
з. ОБЩИНСКА
 
Untitled Document

ВЕЛЧО ПЕТРОВ - ЕДИН ОТ ПИОНЕРИТЕ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛВелчо Петров е роден на 20 април 1937 г. в Ямбол. Баскетбол започва да играе на 14-годишна възраст, като ученик в ОУ "Атанас Кожухаров“. Освен с баскетбол, Велчо с успех играе волейбол, тенис на маса и лека атлетика.

От 1952 г. той е в мъжкия представителен отбор по баскетбол на Ямбол. Заедно с играта, на която ще отдаде целия си живот, Велчо намира време и за други спортове и постига редица успехи. Той е юношески шампион по тенис на маса на Ямбол и Старозагорски окръг, Републикански шампион на троен скок, вицешампион в скока на дължина. Добрите изяви на Велчо Петров в леката атлетика го водят в юношеския национален отбор в този спорт, на който той става капитан.
През 1956 Велчо Петров става студент във ВИФ (специалност „Лека атлетика") и стига до разширения мъжки национален отбор по лека атлетика.

През 1960 година Велчо Петров се завръща в Ямбол, след като завършва университетското си обучение и отново се включва в представителния мъжки отбор на Ямбол. Лятото на 1961 г. в Ямбол пристига опитният баскетболен специалист Иван Стоянов (Баджо). В лицето на Велчо Петров той вижда необходимия за "Лъсков“ атакуващ гард и Велчо не го подвежда. Той е основен състезател на ямболския супер тим, завоювал правото да играе за пръв път в А група след квалификационен турнир през февруари 1962. Велчо Петров и до днес си спомня една от най-важните ни срещи в този квалификационен турнир с отбора от Велико Търново. „В началото на второто полувреме опонентитени водеха с 16 точки, треньорът Иван Стоянов влезе в игра, и чудото стана, победихме с 71:69”, споделя Велчо Петров. Точно тази победа ни класира в "А" група. Преди това убедително сме победили считания за фаворит отбор на Черноморец /Бургас/, но загуба от Благоевград е поставила на карта големия успех. След получилата се "въртележка" между трите отбора нашите стават втори и с това придобиват право да играят сред баскетболния елит.

Макар и без медали, през следващите години "Лъсков" присъства стабилно в А" група. Петров е капитан на отбора цели осем сезона в периода 1961-1969 и един от най-добрите гардове в страната. Той играе отлично в защита, организира бързи контраатаки и бележи средно по 15-20 точки на мач. И успехите незакъсняват!

Като изненада в първенството се приема победата на ямболци над "Балкан" - Ботевград, в който играят петима национални състезатели. Месец по-късно обаче съмненията се разсейват -"Лъсков“ побеждава ЦСКА насред София!

От 1969 до 1972 г. Велчо Петров е играещ треньор на ямболския отбор и още през първата година отново го връща в Първа "А" група (в ония години е имало и Втора).
Велчо Петров прекратява състезателната си кариера през 1972 г., след 20 славни години. Още толкова години след това ще отдаде на ямболския баскетбол като треньор, учител в Ученическата спортна школа, хоноруван ръководител на женския баскетболен отбор в "Б" група. Същият този женски отбор през 1980-1983 г., играе в елитната "А" група.

Велчо Петров е един от пионерите на баскетболната игра в Ямбол. Цели двадесет години е състезател, шестнадесет от тях в ямболския отбор (1952-56, 60-72). Това са рекордни 16 сезона за Ямбол. Единствено Димитър Георгиев в досегашната история на баскетбола в Ямбол е играл толкова много сезони за ямболския отбор.
Велчо Петров един от тези, които за първи път извеждат Ямбол в баскетболната "А" група!
Играч със статут на легенда в ямболския баскетбол.

 


Untitled Document