yambolbasketball.com
 
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

СЪБОТА, 10 МАРТ 2018
ЯМБОЛ 81 @ ПЛОВДИВ 94
стат | видео | резюме

7-ми 5-12 | 9-ти 1-16
ЯМБОЛ
vs.
ПЛЕВЕН
17 МАРТ 2018
/СЪБОТА/

18.00 ЧАСА
ЯМБОЛ
ДИАНА АРЕНА
ЯМБОЛ @ БЕРОЕ
СЪБОТА, 24 МАРТ 2018
ВИВАКОМ НБЛ, 21-ВИ КРЪГ

18.30 ЧАСА
СТ. ЗАГОРА
з. ОБЩИНСКА
 
Untitled Document

ДОБРИ РУСЕВ - ДОАЙЕНЪТ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛ
Добри Русев е роден на 7 декември 1933 г. в Ямбол. Започва да играе организирано баскетбол като ученик в десети клас във втора мъжка гимназия в града ни, сега гимназия „Васил Левски“. Запалва се по магията на баскетболната игра от един от най-всеотдайните учители в Ямбол Енчо Ковачев. Този влюбен в спорта педагог заедно с други негови колеги като Димитър Будаков и Васил Боев, с тяхната упоритост и усилия спомогват, непрекъснато да се подобрява материалната база в училищата. Всяко училище се сдобива с баскетболно игрище, а играта се превръща в любим спорт на подрастващото поколение.
Игрището във втора гимназия се намира в центъра на Ямбол. Добри Русев си спомня, че тренировките и демонстративните мачлета, които са провеждали на него са наблюдавани с голям интерес от хората тръгнали на разходка из града ни.
Добри Русев играе за представителния баскетболен отбор на Ямбол 10 сезона. В периода 1950-53 още като ученик и като служител в комитета по „физкултура“ в града ни. Вторият период е от 1958-65. Между тези два периода, в годините между 1953-58 той е студент в София във ВИФ „Г.Димитров“ със специалност „треньор по баскетбол“. В студентският си период играе пет години в отбора на учебното заведение. Така има възможност да се изправи срещу най-елитните български баскетболисти и отбори от София. Добри Русев с удоволствие си спомня мачовете срещу многократния шампион по това време Академик /София/ и силните отбори на Спартак /София/, Локомотив /София/ и Ударник /София/. Играл е срещу легендарни баскетболисти като Виктор Радев и Георги Панов. Въпреки предложението да остане и да играе за един от най-сините софийски отбори за времето си Спартак, Добри Русев се завръща в Ямбол през лятото на 1958. Така той се превръща и в първия за града ни с висше образование „треньор по баскетбол“. Два сезона 1959-61 е играещ треньор на отбора ни преди в града ни да дойде през лятото на 1961 година първия щатен треньор Иван Стоянов /Баджо/.
Добри Русев завършва спортната си кариера в края на сезон 1964-65 с мач между Лъсков /Ямбол/ и Академик /София/. Този мач провел се през април 1965 г. е един от първите баскетболни двубой играл се в новооткритата в Ямбол и станала митична през годините зала „Диана“.
Добри Русев е един от баскетболистите на Ямбол взел участие в първия международен мач на ямболския отбор извън пределите на България през есента на 1958 в Молдова. Също така участва и в мача на ямболския отбор, в който постигаме първата си победа над чуждестранен тим – срещу Хеле /Хале/, ГДР с 54-42.
Този период, в който се състезава Русев се характеризира с поредица от срещи с чужди състави. Съперници на нашите баскетболисти са отборите на "Варта" - гр. Познан (Полша), "Динамо"-Берлин (ГДР), национален юношески отбор на Унгария, сборен отбор на Хелзинки (Финландия). В тези срещи ямболските баскетболисти участват с променлив успех. Редуват се победи и загуби, но става ясно, че семето е хвърлено в благодатна почва. Силите му укрепват, отборът възмъжава. Ямболският тим набира все повече сили, опит и майсторство.
Още един запомнящ се момент има в кариерата на Добри Русев. Този ямболски баскетболист записва името си в славната история на ямболския баскетбол като участник и в друго забележително и изключително важно събитие в баскетболната ни история. Той е участник в отбора спечелил за първи път правото да играе в А „РБГ“ през февруари 1962. Срещите се провеждат в град София в спортната зала на Сливница. След победи над отборите на Бургас, Велико Търново, Сливен, Разград и Станке Димитров, ямболския състав за първи път в своята история става член на провинциалната " А " РБГ. В тези отговорни за ямболския баскетбол срещи своят принос освен Добри Русев дават Иван Стоянов (Баджо) - треньор и състезател, Вълчо Йорданов, Васил Арапов, Велчо Петров, Стоян Тодоров, Иван Гарзов, Георги Семерджиев, Дойчо Начев и младите надежди Христо Тасков, Янко Желев и Стефан Борилков.
След завършване на спортната си кариера Добри Русев остава близо до баскетбола. Няколко години е треньор на женският ни отбор. Като учител запалва за баскетбола много свои ученици. Той е деен организатор на баскетболни прояви. В периода 1979-89 е Директор на „Ученическа спортна школа“ в Ямбол.

Добри Русев е един от доайените на баскетболната игра в Ямбол. Участник в исторически за ямболския баскетбол мачове и турнири. Един от тези, които вкарват Ямбол за първи път в А „РБГ“. Има десет сезона за Ямбол (1950-53, 1958-65). Играч от „Залата на славата“ на ямболския баскетбол.
Играч със статут на легенда за ямболския баскетбол.


Untitled Document