yambolbasketball.com
 
с подкрепата на
       
news score@schedule statistics ranking team fanzone
         
 
Untitled Document
ПРЕДИШЕН МАЧ
ПОСЛЕДЕН МАЧ
СЛЕДВАЩ МАЧ

редовен сезон, 6-ти кръг
СЪБОТА, 10 НОЕМВРИ

ЯМБОЛ 73 @ БАЛКАН 93
стат |
видео | резюме

17 НОЕМВРИ
/СЪБОТА/

18.00 ЧАСА
ДИАНА АРЕНА
ЯМБОЛ
ЯМБОЛ @ ПЛОВДИВ
редовен сезон, НБЛ
8-ми кръг

24 ноември
/събота/, 18.30
Колодрума
Пловдив БНТ 3
 
Untitled Document


ГЕНО ПЛАЧКОВ - ПАЗИТЕЛЯТ НА ЯМБОЛСКИЯ БАСКЕТБОЛЕН ПЛАМЪК

Гено Плачков е роден на 19 януари 1963 г. в Съединение, Пловдивско.

Започва да се занимава с баскетбол през 1974 г. Първият му треньор е Васил Кожухаров в Средно спортно училище “Васил Левски” в Пловдив. Приемането му в това училище става след конкурсен изпит из между 183 кандидати от цялата страна. Включването на Плачков сред 12-те избрани е атестат за неговият голям баскетболен талант.

През 1977 г. е първата голяма изява на Гено на баскетболния подиум. На Републиканското първенство за момчета в Ботевград, Плачков губи финалния мач с отбора на “Академик” Пловдив срещу силния домакински “Балкан” в чиито редици са бъдещите звезди на родния баскетбол Сашо Везенков, Венци Славов, Йордан Колев и др.

Гено Плачков губи още един финал този път за кадети в Пловдив през 1979 г. “Черна котка” отново е “Балкан” Ботевград. Отбора на Плачков губи драматично с кош от центъра 2 сек. преди края на финалната среща от Йордан Колев. През същата тази 1979 г. плеймейкъра е включен в националният кадетски отбор.

Следващата година също е успешна за Плачков. Отборът му спечелва бронзовите медали при юношите на финалите на Републиканското първенство провело се отново в Ботевград. 1980 е годината, през която 17 годишния Гено Плачков изиграва първите си мачове в "А" РБГ с отбора на “Академик” Пловдив.

След два загубени финала при подрастващите, най-накрая в последната му година при юношите той печели шампионска купа. За огромно съжаление на ямболските фенове това става през 1982 г., когато първенството се провежда в Ямбол. Във финалния мач отбора воден от Гено Плачков побеждава “Тунджа” Ямбол, а плеймейкъра съвсем заслужено е обявен за № 1 на турнира.

Силните изяви на Плачков не остават незабелязани от ямболските баскетболни ръководители и той е поканен да се през съедини към отбора на “Тунджа” воден тогава от Христо Костов - Американеца през 1983 г. За наше удоволствие той приема и заедно с друг герой от първенството в Ямбол, Христо Големанов акостира в града ни.

Гено Плачков е играч на представителните баскетболни отбори на Ямбол цели 14 г. в периода 1983-97 г. По-голямата част от него обаче между 1983-92 преминава в "Б" РБГ. Въпреки силните му изяви все нещо не достига да се преборим за промоция за А група. Дългият престой на Плачков във втория ешалон му пречи много да се утвърди като един от най-добрите плеймейкъри в родното първенство. Все пак съдбата няма да позволи големия негов талант да угасне в долната дивизия и да не стане достояние на по-широка аудитория. През есента на 1992 г. “Тунджа” Ямбол е вече в "А" РБГ, а Плачков заедно с руснака Анатолий Ясинский са неговите лидери. Покрай него израстват много млади баскетболисти, някои от тях като Димитър Ангелов, Димитър Димитров и Румен Шопов ще ни донесат голямо баскетболно щастие години по-късно.

Въпреки, че най-големите успехи на Гено са само 4-то място за Купата на България и 6-то място в Държавното първенство, както и участие в “Мач на звездите”, ямболските фенове ценят високо неговите баскетболни прояви и най-вече неговата лоялност към отбора.

Спокойно можем да кажем, че Гено Плачков не позволи център като Ямбол да бъде изпратен в забвение и поддържаше огъня на баскетболното ни огнище.

След приключване на баскетболната си кариера той предаде фланелката с № 15 на Димитър Ангелов, като този символичен акт даде път на Митко към големия баскетбол и той е призван да достигне баскетболни върхове, които само по лошо стечение на обстоятелствата Гено Плачков не достигна.

Само няколко години изкарани извън баскетбола показват, че сърцето и мястото на Плачков са в тази игра и той се завръща като треньор първо в БК ”Тигър”, а след обединението с ПБК ”Ямболгаз” е треньор и на подрастващите. През 2002 г. водения от него отбор - момчета до 14 става шампион на България, а следващата година е 3-ти при кадетите. Това показва, че пропуснатите успехи като баскетболист по всяка вероятност ще бъдат компенсирани на треньорското поприще.
Въпреки постигнатите успехи като треньор на подрастващите в Ямбол Гено Плачков решава да се отдаличи от баскетболната игра и да се занимава с дейности от съвсем друго естество.

Гено Плачков е играч от "Залата на славата" на ямболския баскетбол и включен в "символичния отбор" на Ямбол за XX век. Баскетболистът запазил Ямбол на баскетболната карта на България. Въпреки, че по-голямата част от неговата кариера преминава Б група ямболските привърженици го наредиха на 7-мо място в анкетата за баскетболист на XX век с признателност, че остана верен на Ямбол в най-трудни години. от съществуването на клуба. Играч със статут на легенда в ямболския баскетбол.

Untitled Document